Kako do dermatologa – epidemija

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologKako do dermatologa – epidemija
Laura , pred 4 leta

Pozdravljeni. Sem mamica tromesečnika. Pred dvema tednoma smo dobili prvič gnojno kožo in takrat smo se obrnili tudi na pediatrinjo, katera nam je napisala antibiotik Amoksiklav, kapljice Fenistil, mazilo Betrion, Octenisan za kopanje in negovalno kremo za mazanje, katera je sestavljena iz belobaze ter olivno-deviškega olja. Za tri dni smo dobili drisko, takrat smo obiskali ZD in so nam odsvetovali Amoksiklav ter napisali Hidrosec za ustavlanje driske ter Rehidrol, da ne dehidrira. Skozi čas se koža ni poboljšala, čez nekaj dni je postala tudi nazaj gnojna in takrat sem ponovno klicala pediatrinjo katera mi je rekla da naj menjava mleko na Novalac Allernova in napisala nama je mazilo Advantan. Sedaj je tretji dan od kar pijeva novo mleko in ponovno se je pojavila driska, otrok cel čas joče in nič ne spi. Pravkar ob 21:46 sem klicala na Urgenco Murska Sobota  splošnega zdravnika kateri mi je rekel da rabim napotnico za dermatologa da ga pregleda, jaz sem obupana saj vem da otrok ni dobro in se obračam na vas kako lahko v tem času epidemije pridem do dermatologije v Ljubljani? Žal v Murski Soboti stvari ne jemlejo resno, zaradi epidemije sem klicala in so me odslovili. Prosim vas za pomoč. Zelo sem obupana 🙁

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 4 leta

Pozdravljena Laura!

Kakor jaz razumem, trenutno ni prvenstveni problem koža, pač pa je potrebno najprej urediti prebavne težave, drisko in posledično morebitno dehidracijo. Diska se lahko pojavlja tudi ob alergijah na hrano, ki jo otrok zauživa, a ste imeli formulo zamenjano, tako da bi se moralo to najverjetneje umiriti….
Po drugi strani do driske rado pride po uvedbi antibiotikov, kot je Amoksiklav, zato so vam ga najverjetneje tudi  ukinili. Če se gnoje spremembe na kožiob ukinitvi sistemskega antibiotika ponavljajo oz širijo, bo potrebno verjetno zamenjati oz dobiti drug antibiotik, če ne sistemskega, pa vsaj lokalnega  – če z Betrionom izboljšanja ni, bo verjetno potrebno dodati drugega sistemskega.
Ob dejstvu, da ste menjali mleko za prilagojeno, ki ni na mlečni osnovi, pediater verjetno predvideva alergijo na beljakovine mleka – učinek v smislu izboljšanja atopijskega dermatitisa oz kožne simptomatike ob menjavi mleka je lahko pričakovati šele v nekaj tednih, koža namreč potrebuje svoj čas.
Glede na to, da ste v lokalni terapiji prejeli tudi lokalni kortikosteroid predvidevam, da ima otrok vneto kožo, verjetno srbečo, če ste dobili tudi antihistaminik…
Kar pišete nazadnje, da otrok ves čas joče in ne spi ter ima ponovno drisko, je za razjasniti.
Pojdite do svojega pediatra in naj vam napoti k pediatru gastroeneterologu (kar se tiče prebavnih težav) in pa dermatologu (kar se tiče kože). V Ljubljani je vsak delovni dan nujna ambulanta za dermatološke bolnike na polikliniki, tako za otroke kot odrasle, prav tako delujejo vse nujne amulante tudi na Pediatrični kliniki v Ljubljani, če v Murski soboti ali morda Mariboru tega ne boste mogli urediti.

Srečno in uspešno!

Mateja