Kortikosteroidi

Tina , pred 4 leta

Pozdravljeni.
Imam 27let in AD od 18. leta, torej slabih 10 let. Menda sem imela že v otroštvu suhe pregibe rok, ampak nic drastično. Tudi v teh desetih letih ni bil AD prisoten ves čas. Najbolj kritičnih je zadnjih par let, ko je kar večino časa prisoten.
Vmes sem imela 1.5leta ko sem bila le na negovalni kremi in bepanthenu, ko sem praktično le životarila saj je bil ad povsod, ampak zaradi strahu pred kortiko kremami se nisem mazala. Nato sem bila zaradi slabega stanja sprejeta na urgenci in so mi dali medrol in kortikosteroid. Zadeva se je umirila in eno leto ni bilo hujših izbruhov. Le manjsi, ki so se dali krotiti. Potem pa spet huuuuud izbruh. Zivo rdeče celi telo… Derma.. Maziljenje z močnim kortikosteroidom v belo bazi… 10dni in domov.. Od tega je 2 leti. Od takrat se ko je hudo, mažem s tem kortikosteroidom, ker drugače ne mine in lahko le ležim.
Zdaj pa me zanima ali je to varno? Katera krema je milejša?
Afloderm 0,5mg/g krema
Ali
Kuterid 0,5mg/g mazilo redceno na 30% v belobazi?
Vem da nobeno ni super, ampak se trudim da se mažem le ko je hudo. (od 20. januarja do danes sem porabila 150g kuterid in 60g afloderm) ..
Kako pa je z načrtovanjem nosečnosti v takem stanju? V mojem primeru? Ko v bistvu se moram 1xmesecno 2dni zapored namazat s kortiko cel zgornji del telesa in vmes se 1x na teden le pregibe rok?

Hvala za nasvete.
Tina

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 4 leta

Spostovana Tina!

Glede na napisano imate hudo obliko astopijskega dermatitisa, nič pa niste napisali, ali imate znane alergije, ki vam težave še poslabšujejo ali imate t.i. intrinzično obliko bolezni, torej alergije niso znane. ne glede na to pa je lokalna  terapija v vsakem primeru enaka… V primeru, da se pogosta poslabšanja vlečejo zadnji dve leti, svetujem ponvni obisk naše alergološke ambulante, kjer se boste pogovorili o možnostih sistemske terapije bolezni (ciklosporin, biološka terapija z dupilumabom).
Predvidevam, da se, koliko je le mogoče, morebitnim alergenom izogibate, pa je še vseeno tako, da se bolezen vsaj 1x mesečno močno poslabša in potrebujete lokalne kortikosteroidne kreme.
Glede potentnosti je težko opredeliti, sploh če pa je eden razredčen na 30%, kar pomeni da ima le 1/3 svoje moči, tega natančno ne vem povedati oz primerjati. Redčene kortikosteroide uporabljamo, če je potrebno mazati večje površine telesa, zato vam je bil tudi predpisan redčeni kortikotseroid. Velja, da je varna uporaba lokalnega kortikosterodina cca 1 g na telesno težo mesečno, tako da si lahko približno preračunate koliko ste porabili od januarja (skupaj seštejete grame obeh mazil.) Poleg tega imajo mazila večjo prodornost v globino, zato se ista učinkovina v obliki kremem občnaša kot manj potentna (močna) kot če je v obliki mazila.
Vsekakor ob porabi večjih količin lokalnih kortikosteroidov skozi daljše obdobje pri takih bolnikih na kliniki lahko napravimo t.i. hitri ACTH test, s katerim preverjamo funkcijo vaše nadledvične žleze, ki bi bila v primeru prekomerne porabe steroidov lahko zavrta. druga možnost je napotitev k endokrinologu, ki se s tem ukvarja in naredi dodatne preiskave v tej smeri.  svetujem racionalno uporabo lokalnih kortikosteroidov, ko je to potrebno, nato pa uporabo lokalnih imunomodulatorjev na mesta, kjer se vnetje stalno ponavlja, da preprečite prehitro poslabšanje in tako zmanjšate porabo lokalnega kortkosteroida.
Kar se tile nosečnosti pa je vsekakor potrebno premisliti kako naprej, zato vam ponovno svetujem , da rse naročite v našo alergološko ambulantno in zdravnike, ki se s tovrstno problematiko največ srečujejo, povprašate ter se pogovorite o možni terapiji tudi med nosečnostjo. Ne glede na to pa morate vedeti, da se  bolezen v času nosečnosti lahko poslabša, v drugih primerih ostaja enako aktivna ali pa se celo izboljša…

Upam, da sem vam pomagala z odgovori. Lepo vas pozdravljam!

Mateja