Vprašaj zdravnikaKeratozis pilaris
Ajna , pred 5 mesecev

Pozdravljeni,
imam vprašanje za Vas, in sicer me zanima, katere kreme ali losioni su ucinkoviti pri keratozisu pilarisu za področje nog, da bi osebovala dovolj sastavin kot so naprimer razlicne kiseline, ki ucinkovito luscijo odmrlo kozo.
Hvala za odgovor.
Lp, Ajna

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 5 mesecev

Ajna pozdravljeni,
pri pilarni keratozi gre za nenevarno dermatozo, ki je pogostejša pri otrocih in mladostnikih, se pa z njo pogosto soočajo tudi mlade ženske. Gre za relativno pogost pojav, največkrat so spremembe prisotne na zunanji strani nadlahti, stegnih in tudi po licih. Pilarna keratoza je pogost spremljevalec atopikov, spremembe so ponavadi bolj izrazite v zimskem času.  Svetuje se predvsem ustrezna nega kože. Za umivanje se svetujejo preparati, ki dodatno ne izsušujejo kože, kot so sindet mila. Po umivanju se svetuje redna uporaba indifernetnih mazil, lahko se uporabljajo tudi preparati, ki imajo nizke vsebnosti AHA oz. z BHA kislinami (npr Ameliorate je preparat, ki vsebuje laktično kislino, ki pomaga pri mehčanji in luščenju povrhnjice). Sicer se svetujejo tudi preparati, ki vsebujejo 2-5 % ureoo, pri otrocih ki so starešji od 5 let pa v poštev prihaja tudi keratolitik (npr. 5% salicilna kislina). Pri hujših oblikah KP se lahko poslužujemo tudi sistemskega zdravljenja z retinoidi. Učinek preparatov je odvisen od intenzivnosti KP, se je pa potrebno zavedati, da ni univerzalne rešitve in da težave lahko vztrajajo.
Pozdravček,
Nina Jugovar