Kdaj k dermatologu?

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologKdaj k dermatologu?
Simona , pred 4 leta

Imamo potrjen AD pri sinu starem 3 leta in stanje kože niha. Vsakič se mi zdi da je huje in še bolj razširjeno, bolj srbeče. Alergij nima dokazanih. Nismo še našli kaj mu ne odgovarja. Kdaj je čas da se gremo pokazat in kako naj ugotovim kaj mu poslabšuje kožo?

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 4 leta

Pozdravljena Simona!
AD je kronična ponavljajoča dermatpoza oz kožna bolezen, kjer vedno ni moč najti vzroka in včasih tudi poslabševalcev ne. V zdravljenju je napomembnejša ustrezna nega. Diagnozo bolezni navadno postavi že pediater oz izbrani zdravnik, ki ima tudi toliko znanja, da predpiše osnovno terapijo in svetuje glede nege. Še vedno pa velja, da je bolezen ponavljajoča, kar pomeni, da ob uporabi lokalnega zdravila na mestu vnetja pride do izboljšanja, nato pa se težave po prenehanju uporabe zdravilnih mazil, kjub redni negi lahko ponavljajo. Navadno/pogosto se srbeč dermatitis ponavlja  na istih mestih po koži telesa, ki so predvsem odvisna od starosti bolnika. POb predpostavki, da je diagnoza prava in imate primerno nego in lokalno terapijo, ki ob uporabi otroku pomaga, toraj vnetje izzveni, obisk dermatologa ni nujen. Če pa se bolezen širi ali ne reagira na predpisano lokalno terapijo oz se bo uporabi lokalne terapije ali celo nege poslabša, pa je vsekakor smiselen tudi obisk dermatologa.
poslabševalci bolezni so lahko številni: od volne ali sintetike v oblačilih, ki jih nosi, preko psiho-socialnih stresnih situacij (stres s posledičnim poslabšanjem dermatitisa mu lahko povzroči tudi prebolevanje banalne okužbe kot je npr navadna viroza) pa  zaspanost otroka,  ipd. vsekakor mu lahko kožno simptomatiko poslabšajo tudi dražljivci, ki so v megovalnih izdelkih, kot npr dišave v šamponih, kremah, mehčalcu, kia ga ev. uporabljate pri pranju perila…
Glede na to, da je sin star 3 leta, še ni nič na obupavati. Bolezen kot je AD pogosoto traja nekaj let oz do vstopa v šolo, potem pa lahko tudi spontano izzveni, po drugoi strani pa lahko bolnik z boleznijo živi tudi celo življenje. Ali se bo to zgodiilo tudi pri vasem sinu je tezko napoovedati, a glede na starost otroka dokaj velika verjetnost vsekakor ostaja.

Lep pozdrav!

Mateja