Kako pomagati pri srbečici?

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologKako pomagati pri srbečici?
Ana , pred 4 leta

Pozdravljeni! Ne vemo več, kako se spopasti s srbečico. Moja hčerka je stara 6 let in ima atopijski dermatitis že od rojstva. Antihistaminiki se mi zdi, da ne primejo več, cinkove kreme pa ji preveč izsušijo kožo, potem je pa samo še slabše. Ne vem več kaj storiti, da je ne bi tako srbelo?
Hvala za odgovor.

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 4 leta

Pozdravljeni!

Kot vserjetno že veste ali ste kje prebrali, atopijski dermatitis ni bolezen, kjer bi srbež zelo učinkovito obvladovali z antihistaminiki (katere navajate, da ji ne pomagajo). Žal pa nimamo kakšnih drugih učinkovitih metod oz zdravil, s katerimi bi srbež bolnikom lahko lajšali, zato ostajajo še vedno najbolj pogosto predpisovana zdravila za lajšanje srbeža antihistaminiki. jaz navadno svetujem bolnikom, da z antihistaminikom poskusijo za kakšen teden ali dva ob poslabšanju bolezni, če pa srbeža popolnoma nič ne umirijo, pa nadaljevanje s terapijo nima kakšnega velika smisla.
Nekaterim bolnikom predvsem večerni odmerek antihistaminika ublaži ali vsaj delno ublaži srbež in so noči znosnejše, pri drugih pa tudi dvakratna ali trikratna doza antihistaminika ne umiri srbeža. V takem primeru je bolniku zelo težko pomagati.Po drugi strani se moramo zavedati, da je najpogosteje srbež, sploh če je neznosen, vezan na poslabšanje bolezni in vnetje kože. torej srbež lahko uspešno umirimo predvsem z loklanimi zdravilnimi kremami oz mazili, ki umirjajo vnetje in posledično srbež. Ko vnetje umirimo z uporabo npr. lokalnih kortikosteroidov ali imunomodulatorjev, seveda ob izvajanju redne nege, se tudi srbež zmanjša.
Včasih se dermatologi odločimo za uvedbo starejše vrste antihistaminikov, ki prehajajo bariero med krvjo in možgani ter na ta način delujejo nekoliko sedativno – pomirjajo pacienta (ki je posledično tudi bolj zaspan), ki tudi manj zazna srbež in ponoči bolje spi. Če tudi to ne pomaga, smo z obvladovanjem srbeža zelo nemočni.

Najpogosteje svetujemo bolnikom oz staršem otroka z AD, ki srbeža nikakor ne morejo umiriti, da na mesta vnetja in srbeža poleg negovalnega izdelka (ki ga vendno svetujemo ob izrazitem srbenju kože, tudi preko noči,če se otrok zbuja in praska – kožo namazati z negovalno kremo) oz mazila nanašajo hladne ovitkeobkladke s fiziološko raztopino preko nanešene negovalne kreme. Obkladki lahko ostanejo na koži od pol do 2 ali celo več (če otrok zasi) ur. Na ta način z ovitki nekoliko umirjamo vnetje in tudi srbež. Seveda pa je po tem, ko obkladke snamemo, koža spodaj izsušena, zato jo je potrebno ponovno oz. pogosteje mazati z mastnimi negovalnimi izdelki.

Upam, da sem Vam pomagala.
Želim Vam lep dan!

Mateja