Izredno suha koža pri otroku

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologIzredno suha koža pri otroku
Sara K. , pred 2 leta

Pozdravljeni,
naš dvoletni fant ima pozimi suho kožo po nogah. Do zdaj smo redno mazali s kremo po tuširanju in je pomagalo, zadnji teden pa je koža postala bolj rdeča in izredno suha po nogah, riti in rokah. Nismo spreminjali pralnih sredstev, prehrane ali mila. Prosim za nasvet. Hvala.

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Pozdravljeni.
Svetujem vam, da negovalno mazilo nanašate vsaj 2x/dan. Tuširanje oz. kopanje naj bo kratkotrajno, z mlačno vodo. Če uporabljate mila, svetujem uporabo sindet mil. Po umivanju svetujem, da otroku (ko je še koža vlažna) na kožo celotnega telesa nanesete negovalno mazilo. Svetujem, da v zimskih mesecih uporabljate za nego bolj mastna mazila. V kolikor mu krema, ki ste jo do sedaj uporabljali, ne ustreza, bi bilo smiselno poskusiti s katero drugo negovalno kremo, ki jo lahko kupite v lekarni. Svetujem vam kreme za nego občutljive kože, nagnjene k atopijskem dermatitisu.
V kolikor se stanje po zapisanih nasvetih ne bo iizboljšalo, svetuje pregled pri izbranem zdravniku in po njegovi presoji še napotitev do dermatologa. Včasih je za vnetna žarišča potrebno napisati tudi zdravilna mazila, prav tako mu izbrani pediater lahko napiše sirup proti srbežu (v kolikor ga koža srbi).
 
Ni neobičajno, da se v zimskih mesecih oz. hladnješih dnevih kožno stanje poslabša, saj mrzel in suh zrak kožo dražita in izsušujeta.
 
Če po predpisanih nasvetih ne bo izboljšanja, svetujem še pregled pri alergologu.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik