Izpuščaji po nogah

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologIzpuščaji po nogah
Maja , pred 4 leta

Pozdravljeni,
že pred dobrim mesecem dni se mi je na notranji strani stegen pojavil rdeč, majhen izpuščaj. Mislila sem, da bo to samo izginilo, saj se mi na koži velikokrat pojavijo mozolji, rdeče pikice in podobno. Potem se je začel ta izpuščaj širiti, postal je bolj ovalne oblike, vendar ne srbi. Zdaj se je zunanji rob obarval bolj izrazito rdeče, notranji del je bolj svetle barve. Pred parimi dnevi pa sem po celotnih nogah opazila še sicer bolj drobne rdečkaste izpuščaje, zato me je res začelo skrbeti. V lekarni sem kupila kremo Canesten, saj mi je farmacevtka tako priporočila glede na simptome. Zdaj uporabljam kremo že tri dni, vendar se ti izpuščaji opazno širijo po nogah. Prilagam še slike izpuščajev. Kaj takega še nisem imela, imam pa pogoste izbruhe podkožnih mozoljev na nogah in zelo suho kožo, ki pogosto srbi. Imam tudi postavljeno diagnozo dishidroze na rokah.

Za odgvor se vam najlepše zahvaljujem.

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 4 leta

Spoštovana Maja!

Žal slik ne morem videti, zato le s pomočjo vašega opisa ne morem vedeti, kaj je pravzaprav vaša težava oz za kaj  gre….
Glede na to, da imate občasno težave s kožo po stegnih, ki je po vašem opisu bolj v smislu folikulitisa, če prav razumem (mozoljčki), bi bil lahko vzrok v npr. depilaciji ali pa suhi koži v sklopu nagnjenosti k alergijam in posledično namnožitvi bakterij na koži, ki privedejo do vnetja ob dlakah, folikulitisa. Za ta namen bi svetovala v terapiji lokalni klnidamicin (predpiše ga lahko izbrani zdravnik), ko se to pojavi 2x dnevno, do umiritve. Takrat svetujem tudi uporabo antiseptičnega mila.
Trenutno pa so spremembe drugačne, kot sem razbrala iz opisa; če prav razumem, gre za večje lise s svetlejšim  centrom in rdečim robom, kar bi lahko govorilo za glivično okužbo, ekcem v sklopu suhe in občutljive kože in še marsikatero drugo dermatozo. Brez slik težko rečem, za kaj gre, vsekakor pa tudi 3 dni Canestena glivične okužbe ne more kar pozdraviti – je še premalo časa mazano…

V primeru, da se dermatitis ne izboljša, svetujem obisk izbranega zdravnika. Če pa bi želeli še moje mnenje, pa prosim, da slike sprememb pošljete na naslov:  dr.drustvoad@gmail.com.
Maja, hvala za razumevanje in lep pozdrav!

Mateja