izpuscaji-na-prsnih-bradavicah

Vprašaj strokovnjakaKategorija: Dermatologizpuscaji-na-prsnih-bradavicah
Nina , pred 3 leta

Spoštovani. Že leta se borim z atopijskim dermatitisom, še posebej na predelu prsnih bradavic, kjer je stanje skoraj ves čas izredno slabo. Doslej se je za najbolj učinkovito izkazala krema s kortikosteroidi in antibiotičnim učinkom, vendar zaradi njenih sestavin ne upam pretiravati z uporabo. Dermatologinja mi je sicer svetovala, naj poskusim še z drugo kremo na recept, ki sicer tudi nekoliko omili stanje, a kolikor vem, gre za antibiotik, tako da tudi pri tem ne bi želela pretiravati. Večino časa se tako negujem z hladilnim mazilom, vendar mi težav ne omili prav posebej. Imate morda še vi kakšen predlog? Že vnaprej vam hvala.  Lp, Nina

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 3 leta

Nina pozdravljeni,

ste imeli težave s kožo tudi kot otrok ali so se pojavile kasneje? Imate postavljeno diagnozo AD s strani dermatologa? Kako je obvladan AD drugod po telesu? Ste kdaj opravili tudi alergolško testiranje?
Predel prsnih bradavic je toliko bolj delikaten, ker je koža na tem mestu tudi bolj občutljiva in se hitro razdraži. Težava je potem še modrček, ki lahko po iritirani koži drgne in krog je sklenjen. Diprogenta vsekakro ni dolgoročna rešitev in je ponavadi mišljena za gašenje požara, ko je koža zelo vneta. Priporoča se uporaba do nekaj dni. Fucidin je antiotik in tudi dolgoročna uporaba le-teh se odsvetuje, da se ne razvije rezistenca. Namenjen je saniranju sekundarnih bakterijskih infekcij.
Svetovala bi, da opravite alergološko testiranje (prick in epikutano), da se izključi alergijski poslabševalec, pa tudi sama opazujte ali po kakšni stvari opažate poslabšanje. Pomembno je, da najdete ustrezno negovalno kremo, ki vam bo kožo negovala in krepila bariero. V kolikor je koža suha, iritirana lahko poskusite npr A-derma Dermalibour, Eucerin Aquaphor. Sicer svetujem tudi umivanje z sindet mili, ki jih kupite v lekarni. Predlagam torej, da vzpostavite res dobro nego kože in opravite alergološko testiranje, v kolikor ga še niste.
Pozdravček,
Nina Jugovar