Izpuscaji na nogah

Eva , pred 2 leta

Zivjo. Dveletni hcerki se obcasno pojavljajo izpuscaji po nogah, predvsem na pregibu kolena in stegnih. Pponavadi so se pojavljali po kopanju, to rundo pa ne izginejo. Pediater nam.je predpisal kremo vendar le ta zaenkrat ne pomaga, ko namazemo je nekaj casa se slabse , potem se malenkost izboljsa.
Kaj bi lahko bilo?
Hvala in lep dan, 
Eva

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Pozdravljeni.
Na podlagi vašega opisa z zanesljivostjo diagnoze ne morem postaviti, gre pa najverjetneje za atopijski dermatitis. Za bolj natančno opredelitev kožnih sprememb bi potreboval več podatkov (kako izgledajo izpuščaji, kako dolgo se že pojavljajo, ali je prisoten srbež itd.).
Zaenkrat vam svetujem, da pri deklici kar se tiče umivanja izvajate kratkotrajne kopeli oz. tuširanje, voda naj bo mlačna, za umivanje uporabljajte sindet mila. Takoj po umivanju (ko bo koža še vlažna) ji na kožo celotnega telesa nanestine negovalno mazilo, sicer svetujem nanos negovalnega mazila še zjutraj in če bo koža čez dan še vedno suha, se lahko negovalno mazilo nanese na kožo še preko dneva.
Žal niste napisali, katero kremo vam je zdravnik predpisal (negovalno?, zdravilno?), zato vam glede te kreme ne morem dati dodatnih nasvetov.
V kolikor se kožno stanje po rednem nanosu negovalnih mazil ne izboljša svetujem ponovni pregled pri izbranem pediatru in po njegovi presoji še pregled pri dermatologu.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik