Impetigo

Nina D. , pred 4 leta

Mene pa zanima kako naj zajezimo ponavljajoce impetige. Imam sina, star je skoraj 4 leta in ima atopijski dermatitis, kar pomeni da je se bolj dovzeten za kaksne sekundarne okuzbe koze. Ravno preboleva cetrti impetigo v nekje letu dni.. Vsakic ko se pojavijo mozoljcki, jih zacnemo povijat.. (povijamo ze tako redno, saj edino tako preprecimo, da se ne rani se bolj). Ce se pretirano siri, uporabimo antibioticno kremo. Saj ga sorazmerno hitro pozdravimo, nekateri vem da ga sanirajo tudi po mesec dni, mi ga po parih dneh do enega tedna. A ta hudic se vedno ponavlja.. Roke redno umivamo vsi, sploh v tem casu, zunaj se tudi se ne kopa v pesku in mivki, posteljnina se menja enkrat na teden, hisnih ljubljenckov nimamo, kopamo ga z octenisanom… Ne vem kaj se lahko pazim/naredim, da se izognemo impetigu… Se mu pa vedno zacne na rokah ali nogah.. Tam kjer je AD, in nikoli na obrazu, kot naj bi bilo baje znacilno.
Hvala za odgovor.
Nina

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 4 leta

Pozdravljena Nina!

Glede na to, kar poveste, praktično izvajate že vse preventivne ukrepše za preprečevanje impetiga, a žal ima vaš otrok atopijski dermatitis in je k tovrstni okužbi kože zaradi osnovne kožne bolezni nagnjen.  Kot razberem iz zapisanega je dejstvo, da se vašemu sinu težave v smislu bakterijske okužbe kože (impetiga) pojavljajo in ponavljajo na mestih, kjer ima sicer izpostavljeno in zaradi dermatitisa bolj prizadeto kožo. Ker je pri bolnikih z atopijskim dermatitisom kožna pregrada oz bariera slabša, bakterije, ki so normalni prebivalci kože, lažje prodirajo  in se širijo po koži in preko “mini razpok” kože ter tako lahko povzročajo okužbo.
Ob impetigu uporabljajte antiseptično milo redno vsakodnevno do zacelitve, nato predlagam umivanje dalje 2-3x tedensko preventivno. Ob tem ne pozabite na redno nego z ustreznimi izdelki oz mazili, saj z ustrezno nego do neke mere lahko “obnovimo” kožno bariero, kar pomeni manj suha in razpokana koža in manj možnosti za vdor  in razrast bakterije, ki povzroči imeptigo.
V lekarnah so zadnje leto na voljo t.i. emolienti plus, ki dokazano vplivajo na mikrobiom (sestavo bakterij) na koži in zmanjšujejo možnost razrasti  zlatega stafilokoka (S. aureus), ki je najpogostejši povzročitelj impetiga, hkrati pa njegova razrast povzroča tudi poslabšanje atopijskega dermatitisa. Svetujem vam umivanje s sindeti oz 2-3x tedensko antiseptičnim milom (npr. Octenisan), ob tem pa redno vsaj 2x dnevno nego z emolientom plus. Ob ponovnem pojavu impetiga pa antiseptično milo vsakodnevno in za nekaj dni antibiotično kremo oz mazilo.
Pazite, da ob poslabšanju dermatitisa kožo povijate s hladnimi ovitki, ko se ti segrejejo, jih zamenjajte, da bodo hladili in ne greli kože, saj se na toplem lahko dermatitis še poslabša, ob tem pa okluzija oz pokrov preko vnetja lahko vzpodbudi razrast oz namnožitev bakterij, ki se naglo širijo.
Torej, če se pojavijo mozoljčki (gnojne pikice), je to znak okužbe, zato uporabljajte antiseptik, antibiotik lokalno in pp hladne ovitke za cca 1/2 ure, nato ovitke odstranite in kožo namažite z negovalnim izdelkom.
V primeru, da bi se impetigo pojavljal več kot 6x letno, svetujem ob zagonu pediatru še ev. napotitev k infektologu, da se opravi bris in vidi, katera bakterija je povzročitelj in se glede na izvid brisa išče še morebiten vir bakterije tudi npr v nosu, žrelu in podobno.

Upam, da sem Vam kaj pomagala. Želim Vam lep dan in ostanite zdravi!

Mateja