Histaminska intoleranca

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologHistaminska intoleranca
Roxana Bregar , pred 2 leta

Pozdravljeni, 
Imam sina ki je star 20mesecev in ima dokazano alergijo na kravje mleko, jajca, arašide, lešnike ter pasji epitel. Ima tudi atopijski dermatitis, z zagoni
Alergolog je omenjal tudi histaminsko intoleranco. Opažam reakcije na grah, jagode, limone, sojo, paradižnik, kislo zelje, ribe, in se bi lahko naštevala. 
Kadar uživa z histaminom bogato hrano dobi reakcijo ter ima močno srbečico. Zdaj se je začel že zbujati ponoči ter praskati do te mere da si rani kožo. Izpuščaje ima povsod.
Zanima me kam se lahko obrnemo za testiranje za tako malega za histaminsko intoleranco? Ter kako mu lahko pomagam poleg stroge diete?
Hvala in lep pozdrav Roxana 

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Pozdravljeni.
Če ima vaš sin atopijski dermatitis, vam svetujem, da mu kožo redno negujete z negovalnimi mazili, ki so namenjena za otroke z atopijskim dermatitisom. Takšne kreme oz. mazila lahko kupite v lekarni, lahko pa vam jih predpiše tudi izbrani zdravnik. Na kožo je potrebno vsak dan nanašati negovalna mazila 1-2x/dan. Svetujem, da ga umivate s sindet mili. Kopeli naj bodo kratke, voda naj bo mlačna. Takoj po umivanju mu na kožo celotnega telesa nanesite negovalno mazilo. Če se mu na koži pojavijo vnetna žarišča, svetujem, da mu na žarišča nanašate blago kortikosteroidno kremo nekaj dni (npr. do 5 dni – odvisno od kožnega stanja). Tudi ob nanašanju zdravilnih krem, je potrebno na kožo celotnega telesa dodatno nanašati še negovalno mazilo.
V primeru srbeža, se dodatno svetujejo še antihistaminiki (sirup proti srbežu), ki vam jih lahko predpiše njegov izbrani pediater.
Glede na to, da opažate poslabšanja po številnih živilih, svetujem kontrolni pregled pri alergologu. Smiselno bi bilo narediti še dodatne alergološke teste. Tako da se glede alergij na hrano in histaminske intolerance obrnite na pediatričnega alergologa.
Če opažate hujša poslabšanja po določeni hrani, se je seveda potrebno taki hrani izogibati. Hkrati pa se morate zavedati, da so vzroki za poslabšanje atopijskega dermatitisa številni in za poslabšanje ni vedno kriva alergija na hrano.
Lep pozdrav
Jurij Plaznik