Hiperpigmentacija

Staša , pred 3 meseci

Pozdravljeni.
Zanima me, če se da pomagati oz. zmanjšati hiperpigmentacijo pod pazduhami ter če lahko kakšno terapijo predpiše tudi osebni zdravnik v času, ko čakam na svoj termin v dermatološki ambulanti.
Lep dan!

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 3 meseci

Pozdravljeni.
Le na podlagi opisa “hiperpigmentacija v predelu pazduhe” težko postavim diagnozo in podam rešitev. V kolikor ste imeli pred pojavom rjave barve na koži v predelu pazduh vnetje (rdečina, luščenje, srbež), lahko gre le za povnetno hiperpigmentacijo, ki bo sčasoma izzvenela.
Lahko bi šlo pa za acanthosis nigricans. Gre za ne tako zelo redko stanje, pri katerem se pojavijo na koži hiperpigmentacije (najpogosteje v kožnih gubah). Lahko gre za pridobljeno ali podedovano obolenje.
Večina bolnikov z acanthosis nigricans ima pridruženo vsaj eno izmed naslednjih stanj: debelost, sladkorna bolezen oz. inzulinska rezistenca, lahko gre za določene genetske sindrome, lahko gre za podedovano stanje, redkeje gre pa za pridruženo obolenje ob osnovni maligni bolezni ali kot stranski učinek določenih zdravil.
Patogeneza oz. vzroki za nastanek še niso povsem pojasnjeni. Gre za nenevarno stanje, vendar so spremembe na koži pogosto moteče. V kolikor je prisotno katero izmed zgoraj omenjenih pridruženih obolenj, je potrebno ta pridružena obolenja začeti čim prej zdraviti.
Kožne spremembe je možno zdraviti z lokalno terapijo (kremami), ki vsebujejo retinoide ali analoge vitamina D ali keratolitike. Omenjeno lokalno terapijo vam lahko predpiše vaš izbrani zdravnik.
 
To lahko povem na podlagi vašega opisa. Za natančno opredelitev bo potrebno opraviti pregled pri izbranem zdravniku in/ali dermatologu.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik