Glivice na nohtih v nosečnosti

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologGlivice na nohtih v nosečnosti
Alenka , pred 2 leta

Pozdravljeni,
sem v 11.tednu nosečnosti.
Zaradi glivične okužbe na nohtih obeh palcev na nogah sem odšla na medicinsko pedikuro (obsevanje s pact med lučko). Za uporabo doma so mi svetovali serum trind (link v spodnji povezavi). Naj bi ga uporabljala 2x na dan – nanos na noht. So mi rekli, da je blag in da ne piše v navodilih, da ga nosečnice ne bi smele uporabljati, da so ga njihove pretekle noseče pacientke in doječe matere prav tako uporabljale ter da lokalni antimikotik moram uporabljati, če želim stanje sanirati.
 
Link:
https://www.moja-lekarna.com/trind-serum-za-nego-glivicnih-nohtov-10-ml 
 
Zaenkrat ga zaradi previdnosti nisem še uporabljala, saj sem se prej želela pozanimati, če je uporaba, glede na nosečnost, varna. 
 
V kolikor navedenega antimikotika ne smem uporabljati, ali smem uporabljati bio eterično olje čajevec? Na embalaži olja čajevec sem našla navodilo, da se odsvetuje nosečnicam. Na internetu so glede uporabe eteričnega olja čajevec v nosečnosti nasprotujoča mnenja (“According to the International Federation of Professional Aromatherapists’ pregnancy guidelines tea tree oil is safe for pregnant women”, na nekaterih spletnih straneh pa se uporaba vseh eteričnih olj v nosečnosti odsvetuje). 
 
Moja ginekologinja mi ni znala svetovat, saj naj s tem ne bi imela izkušenj.
 
Zelo bi bila vesela vašega mnenja. Rada bi, da se mi nohti pozdravijo. Zgolj s kopelmi s kisom in sodo bikarbono (kar prakticiram sedaj) pa se bojim, da ne bo slo. 
 
Če bom čakala z učinkovitim zdravljenjem ves čas nosečnosti in ves čas dojenja, se bojim, da se bo stanje še bolj poslabšalo.
 
Že vnaprej najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav,
Alenka

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Pozdravljeni.
Spremenjeni nohti na nogah (rokah) niso vedno posledica glivične okužbe. Preden boste nohte začeli zdraviti vam svetujem pregled pri izbranem zdravniku in/ali dermatologu. Pred zdravljenjem je namreč smiselno odvzeti vzorčke obolelih nohtov in s s preiskavami ugotoviti ali gre dejansko za glivično okužbo, ali pa je vzrok spremenjenih nohtov kje drugje.
V kolikor na pripravkih, ki ste jih nameravali uporabiti za zdravljenje spremenjenih nohtov, piše, da se v nosečnosti odsvetujejo, jih seveda ni smiselno uporabiti.
Če se potrdi glivična okužba pa je tudi odvisno v kolikšni meri so nohti prizadeti. Velikokrat so nohti prizadeti do te mere, da je potrebna uvedba sistemske terapije.
Seveda pa smo pri sistemskem (in tudi lokalnem) zdravljenju nosečnic vedno previdni in upoštevamo določena navodila/priporočila. Veliko je namreč takšnih zdravil, ki so v nosečnosti prepovedana ali se odsvetujejo.
Pred zdravljenjem svetujem torej pregled pri izbranem zdravniku (in po njegovi presoji še pregled pri dermatologu). 
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik