Fucidin

MARIJA , pred 1 leto

Lepo pozdravljeni!
Odgovorili ste mi na vprašanje glede perioralnega dermatitisa…. Bili smo na pregledu pri dežurnem dermatologu, ki nam je za predel okrog ust predpisal kremo Fucidin zaradi okužbe. Vsi ostali predeli, pregibi rok, en del vratu, lica in čelo so že dva tedna vredu uporabljamo samo negovalno kremo in ni poslabšanja… 
Zatakne se nam predel okrog ust. Fucidin smo uporabljali – po skopih navodilih zjutraj, opoldne in zvečer,  vmes si je sin namazal z negovalno kremo, ker je bila koža zelo suha… Stanje se je vsak dan izboljševalo, peti dan je bila koža brez rumenih krastic, lepa, brez rdečine, ostal je en manjši predel, kjer je bilo videti kot koža brez povrhnjice vendar nič vneto in rumeno…sin trdi da je nadaljeval mazanje vsak dan dvakrat a se je od šestega dne stanje vsak dan slabšalo in deseti dan, ko bi naj po prvotnih navodilih nehali mazati je bila koža okrog ust zopet rumena – okužena, vneta in rdeča… Po telefonskem pogovoru z osebnim zdravnikom (pregled pri dermatologi imamo od prejšnjega pregleda na izvidu datum drugo leto marca) nam je le ta svetoval, da naj kar nadaljujemo z Fucidinom dokler stanje ne bo vredu.
Prosim za vaše mnenje – kako dolgo lahko mažemo z Fucidin kremo? – prvotna navodila 2-3 krat dnevno deset dni.   
Zakaj je prišlo po vaše do ponovnega poslabšanja? Je bilo krivo mazanje z negovalno vmes med mazanjem z antibiotično ali čemu bi lahko pripisali poslabšanje. Sin je šesti dan odšel v dijaški dom, kremo je imel s sabo in trdi, da je mazal po navodilih.   Sedaj maže dvanajsti dan, zdi se, da se zadnja dva dni ‘okužba’ malce umirja in izboljšuje.
Kdaj naj sedaj nehamo mazat?
Prejšnjič sem prehitro oddala vprašanje, zato se vam zahvaljujem za odgovor za takrat in sedaj in za vašo pomoč in vas lepo pozdravljam. 
 

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 1 leto

Pozdravljeni.
Težava pri odgovarjanju na vaše vprašanje je ta, da ne vem kako v resnici izgledajo žarišča na koži okrog ust. Na podlagi vašega opisa in na podlagi dejstva, da vam je dermatolog v lokalni terapiji predpisal Fucidin kremo, sklepam, da je prišlo do sekundarne impetiginizacije žarišč oz. za impetigo. Če Fucidin ne pomaga več sta najverjetnejši možnosti dve: 1. bakterije so odporne na Fucidin in 2. ne gre za bakterijsko okužbo. Za neuspeh zdravljenja so lahko krivi še kakšni drugi vzroki.
Menim, da nanašanje negovalnega mazila ni bilo krivo za poslabšanje kožnega stanja.
Na vprašanje kako dolgo mazati Fucidin pa vam zelo težko odgovorim, ker ne vem kaj je vzrok, da se stanje po prejeti terapiji ni izboljšalo. Če po 10 dnevni terapiji s Fucidin kremo do izboljšanja ni prišlo, svetujem kontrolni pregled pri izbranem zdravniku, ki bo presodil ali morda potrebujete kontrolni pregled v dermatološki ambulanti prej.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik