Folikulitis dekalvans

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologFolikulitis dekalvans
Lara Mihelič , pred 3 leta

Pozdravljeni!
Moj partner se že od leta 2016 bori s folikulitisom na lasišču. Odkar se je začelo ga dermatologi zdravijo s topikalno terapijo (razne steroidne kreme) in oralnimi antibiotiki. Nihče mu do zdaj še ni diagnosticiral folikulitisa decalvansa, pravzaprav mu vedno le predpišejo antibiotik in odslovijo. Ampak takoj ko preneha z zdravljenjem, se stanje zopet poslabša. Jaz sem se o folikulitisu decalvansu pozanimala na internetu (dostopni strokovni članki) in videla, da se vse ujema. Stanje se mu nikakor ne izboljša po koncu zdravljenja, rdečina kože nikoli ne izgine (tudi ob terapiji ne, izginejo le gnojne pustule), vidno so mu začeli izpadati lasje in na koži so vidne brazgotine. Rada bi, da bi končno nekdo zares ugotovil za kaj gre, ali gre res za to kronično bolezen, zanima me, zakaj se te diagnostike nihče ne loti? Zakaj ga vedno vsi odslovijo brez podrobnejšega pregleda? Vse skupaj me spravlja v obup, oba zaradi te bolezni psihično trpiva, saj je to postala njegova ogromna negotovost, v svoji koži se ne počuti več dobro. Ko sem o tej bolezni brala sem tudi naletela na dejstvo, da za tovrstno bolezen tudi niti ne obstaja drugačna terapija od obstoječe…bo torej res celo življenje obsojen na oralne antibiotike in kreme? Ali pa je mogoče  v Sloveniji mogoča še kakšna druga alternativna terapija? Mogoče fototerapija ali pa presaditev las? Bi to bilo mogoče?
Zares Vas naprošam, če bi mi lahko ja vprašanje odgovorili, bili bi mi v veliko pomoč. Obupano iščem rešitve in odgovore. Najlepša hvala Vam že vnaprej.

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 3 leta

Spoštovana Lara,
folliculitis decalvans (FD) je redka oblika brazgotinske alopecije (najpogosteje na področju lasišča), kjer gre za vnetje dlačnih foliklov in posledično bragotinjenje lasišča na vnetnih predelih. Klinični znaki, ki so ponavadi prisotni so pordela, vneta in srbeča koža lasišča, pojav gnojnih perifolikularnih pustul, krast, ponavadi iz enega folikla izrašča več las. Posledično zaradi vnetja pride do izpadanja las in propada foliklov. Vzrok FD ni znan, nekateri ga povezujejo z nenavadnim odzivom na prisotnost bakterije S.aureus na koži (ki je sicer prisotna tudi na zdravi koži). Za postavitev diagnoze je potreben klinični pregled, kjer je ponavadi prisotna značilna klinična slika, potrebno pa je opraviti tudi laboratorijsko diagnostiko za izključitev internističnih vzrokov, odvzem brisa pustule na patogene bakterije za ev usmerjeno zdravljenje ter biopsijo lasišča za potrditev diagnoze.
Ko imamo diagnozo, pričnemo z zdravljenjem. Zdravljenje FD je nehvaležno in žal zaenkrat ne poznamo zdravila, ki bi bolezen dokončno odpravilo. Nač cilj je, da umirimo vnetje in s tem preprečimo prekomerno brazgotinjenje. Ponavadi je terapija izbora sistemsko antibiotično zdravljenje z antibotiki, kot so tetraciklin, kombinacija rimfapicina in klindamicina, fusidna kislina potem je tukaj tudi zdravljenje z izotretionionom, lokalnimi atb in KS preparati, nekaj uspešnih podatkov imamo tudi z zdravljenjem s fotodinamično terapijo. Kako se bo bolezen razvijala je nemogoče napovedati. Na mestih, kjer so že prisotne brazgotine, gre za propad foliklov, kar pomeni, da na tem mestu ni več zasnove za nov las.
Podatkov o uspešnih transplantacija las pr FD je malo. Izvaja se lahko samo v fazi ko je bolezen popolnoma umirjena, kar pomeni da vsaj 2 leti ni bilo potrebno nobeno zdravljenje, da ni znakov vnetja in da ni znakov izpadanja las. Uspeh takšnega zdravljanja pri FD pa je še vedno vprašljiv, saj gre ponavadi za izrazite brazgotine, kjer je možno, da se transplantat ne prime najbolje.
Glede na vašo situacijo bi vam predlagala pregled na Dermatovenerološki kliniki, kjer se lahko opravi vsa diagnostika ter nato uvede ustrezno zdravljenje. Smiselno je tudi, da se partner ves čas vodi pri istem dermatologu, ki pozna situacijo in najbolje prilagaja zdravljenje glede na predhodno stanje.
Upam, da sem vam vsaj malo pomagala.
Pozdravček,
Nina Jugovar