Imunomodulatorna krema

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologImunomodulatorna krema
Manuela , pred 4 leta

Pozdravljeni!
Kako dolgo lahko uporabljamo imunomodulatorno mazilo?
Sin star 13 let ima prvi pravi izbruh od srede januarja naprej. Predvsem lica, vrat in pregibi rok.
Elidel smo začeli uporabljat konec februarja, ko smo bili že zelo kritični po besedah zdravnice, ki nas je pregledala- za dva tedna. Predpisala nam je antibiotično mazilo, Elidel in Diprogento. Uporabljali smo samo Elidel. Stanje se je povsem izboljšalo že po enem tednu ob naročeni kontroli smo bili 95% brez težav, kljub temu smo še dodaten teden dni mazali z Elidelom. Potem smo prenehali z uporabo Elidela za cca dva do tri tedne. Stanje se je poslabšalo konec drugega in v tretjem tednu ne uporabe na licah, vratu in pregibah + celoten trup, ki še nikoli ni bil v izbruhu. Verjetno je za izbruh po telesu krivo sušenje oblek zunaj (smo se preselili iz stanovanj v hišo in sem začela sušit obleke zunaj -smo že nehali).
Spet smo začeli z Elidelom – obraz, vrat in trup po treh dneh uporabe izboljšanje. In sedaj mažemo tri dni negovalna en dan omenjena mesta z Elidelom – kako dolgo lahko tako nadaljujem?  koža je na teh mestih OK
Pregibe rok pa nikakor ne uredim, takoj ko preneham z Elidelom se stanje poslabšuje… Kako dolgo naj mažem z Elidelom?  Vem, da je lahko dalj časa z prekinitvami… Kaj pomenijo prekinitve – koliko časa se šteje za prekinitev?  In koliko časa naj uporabljamo Elidel?  Ali je boljše da nosi dolge rokave ali kratke? Ker mu je nenehno vroče – ne želi nosit dolgih rokavov – bi bilo boljše če bi jih?
To je naš prvi resen in večji problem z izbruhom, do sedaj smo vsa stanja uredili samo z izdatnim mazanjem z negovalnimi kremami in oljnimi kopelmi.  Z kortikosteroidi smo v 13 letih mazali le, ko je bil star cca 3 mesece (prvi izbruh) z Elidelom še nikoli. Lansko leto (prav tako poslabšanje januarja – le negovalna krema in en teden Protopic.
Sin je drugače močan alergik na cvetoče trave in zgodnja cvetoča drevesa. Do sedaj so mu trave delale težave od srede aprila so srede junija – zabuhle oči. Drevesa pa od srede januarja do nekje marca – nekoliko bolj suha koža, rdeči pregibi rok in vratu.
Na kontrolo smo naročeni za cca 3 mesece, osebni zdravnik nam je svetoval naj ta čas mažemo po navodilih. Vsekakor bomo se potem še podrobneje pogovorili z našo alergologinjo.
Opravičujem se za daljše pisanje (mogoče boste lažje podali vaše mnenje) se vam zahvaljujem za vašo pomoč vsem nam, ki se obračamo na vas in vas lepo pozdravljam.

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 4 leta

Pozdravljena Manuela!

Glede na opisano ima vaš sin atopijski dermatitis s tipično manifastacijo. Če se je stanje izboljšalo ob uporabi imunomodulatorja, gre za blago do zmerno vnetje in Vam ni potrebno skrbeti. Najverjetneje so težave v znanih alergijah, ki so sedaj povzročile tudi ekcem in ne le težav v smislu senenega noahoda, kot je bilo to pred letošnjo sezono. svetujem da se  izogiba znanim alergenom kolikor le lahko: po tistem, ko je zunaj, naj si doma takoj spre izpostavljene dele kože (obraz, vrta, roke…) oz se stušira ( s sintetičnim milom, oljne kopeli prihranite za čas, ko  bo vnetje umirjeno), nato pa kožo namaže z negovalnim izdelkom. Tudi sušenju perila zunaj se v času cvetenja izognite, kar ste že storili, kot razumem.
Za blago do zmerno vnetje (brez svežih razpraskanin ali močno zadebeljene rdeče kože) priporočam dalje lokalne imunomodulatorje 2x dnevno zjutraj in zvečer: če uporabljate Elidel, je potrebno po nekaj minutah na mestu nanešenega Elidela kožo namazati še z negovalnim izdelkom, da ne bo prehitro suha (Protopic je mazilo, zato to navadno ni tak problem…). Ob tem je seveda v primeru suhe kože tudi čez dan večkrat potrebno suho kožo mazati z negovalnimi izdelki.
Tovrstna terapija umirja tako vnetje kot srbež, učinki so vidni v nekaj dneh do tednih. Pri tovrstnih izdelkih lahko zdravimo dalje tudi še mesec dni po tistem, ko se vnetje že popolnoma umiri – t.i. proaktivno zdravljenje. Ob uporabi Elidela pomeni proaktinvo zdravljenje1x dnevno zvečer še mesec dni, da preprečimo pogosta poslabšanja bolezni. To pomeni, da ga uporabljamo mesec dni proaktivno na mestih, kjer se navadno vnetje ponavlja, ob tem pa kožo vsaj zjutraj in zvečer tudi negujemo in redno umivamo s primernimi mili.
Če po mesecu dni poslabšanja ni, dalje sledi le uporaba negovalnih izdelkov, v primeru ponovnega zagona vnetja pa se izdelek ponovno uporablja 2x dnevno.

Kar se tiče izpostavitve soncu se  še vedno, tako za lokalne kotrikosteroide kot tudi za imunomodulatorje, svetuje, da se ob njihovi uporabi izogibamo direktnemu izspotavljanju soncu – predvsem poleti tako ob poslabšanju bolezni svetujemo zjutraj oz čez dan le uporabo negovalnih izdelkov, zvečer pa lokalno terapijo.
V primeru hujšega poslabšanja dermatitisa pa se uporablja terapijo lahko 2x dnevno, ob tem se seveda izpostavljanju soncu na mestih močnega vnetja izognite, saj tudi toplota sončnih žarkov dodatno lahko poslabša že tako izrazito vnetje. takrat svetujemo  senco, dolge rokave oz sploh ne na sonce, če je stanje hudo.
Če je sinu vroče ob nošnji dolgih rokavov, naj nosi kratke, saj sta tudi vročina in posledično potenje lahko vzrok poslabšanju dermatitisa.

Upam, da sem vam pomagala. Lep teden in ostanite zdravi!

Mateja