Imunomodulator za veke

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologImunomodulator za veke
Masa , pred 3 leta

Pozdravljeni,
ze stiri mesece imam ekcem na vekah. Zacel se je postopoma, najprej na enem ocesu spodaj, nadaljeval na drugem, se nato razsiril se na zgornji veki. Ne jem procesirane hrane, nisem uporabljala makeupa, menjala kozmetike ali karkoli podobnega. Ni pomagal bepanthen, niti anithistamniki, neugodje sem blazila samo z naravno propolisovo mastjo. Obe ocesi me zelo srbita, ce koza ni navlazena tudi peceta in bolita. Zadnji teden sta obe ocesi tudi otekli, eno se posebaj, bilo je bolece “za ocesom”. Oteklina se je zmanjsala po namakanju v morju in obkladkih s kumaricami in mazilu z arganovim oljem. Obe spodnji in zgornji veki sta vidno postarani, z globokimi gubami in ob drgnjenju obcutim bolecino “kot iglice”. Zdravnica mi je predpisala Telfast, Optanol in Elidel ter kontrolo cez en teden. Ko mazem Elidel na veki, zelo pazim, da ne zaide v oci, vendar me kaksne pol ure po nanosu veki peceta, obcutek vek in oci je vroc, pecejo me oci in zacnejo se mi solziti. Do sedaj sem mazala ocesi dvakrat, in obakrat sem morala izpirati kremo, da je neprijetnost popustila Ce imam oci zaprte, se mi zdijo nenormalno vroce. Ali je to varno, ali so to  nezeleni ucinki in naj kreme raje ne uporabljam?
Ali morda predlagate se kaksno resitev ali kremo ki bi lahko pomirila ocesi?
Hvala za vas odgovor ze vnaprej in prijazen pozdrav, Masa

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 3 leta

Spoštovana Masa!
Kar opisujete je najverjetneje res ekcem, verjetno v sklopu alergije, npr na cvetni prah in posledično vnetje oči in kože okoli.
Svetujem prvi dve zdravili dalje, če pa vas imunomodulator peče, pa je morda koža na tem mestu preveč vneta ali celo ranjena in morda v tem trenutku ni najbolj primeren.
Pojdite do izbranega zdravnika in se pogovorite, morda bo potrebno za kakšen dan ali dva uporabiti lokalni kortikosteroid v kombinaciji z antibiotikom, da se vnetje vek zadostno umiri, ranice zacelijo, nato pa dalje imunomodulator. Možno je seveda tdi, da ga ne prenašate in vas peče po nanosu, v tem primeru, ga pač ne boste mogli uporabljati in bo potrebno mazati kakšen drug pripravek, predvsem negovalne izdelke ali poskusiti z menjavo za drug imunomodulator.
Izogibajte se naravnim izdelkom na osnovi trav, pelodov…uporabljajte negovalne izdelke iz lekarne namenjene ekcemu. Svetujem tudi obisk alergologa, če se bodo težave ponavljale.
Upam, da sem vam kako pomagala….
Lep pozdrav!

Mateja