Elidel in TSW

Urška , pred 4 meseci

Pozdravljeni,
dobila sem protivnetno kremo Elidel za predel okoli oči. V opozorilih sicer piše, da je vroč in žgoč občutek normalen, vendar bi moral miniti po kratkem času, jaz pa imam občutek vročih vek že cel dan + zanima me kolikšna je dejanska nevarnost za vnetje kože ob uporavi te kreme, glede na to, da je zapisano kot pogost stranski učinek?
Potem pa drugo, malce daljše vprašanje. Atopijski dermatitis imam že celo življenje, v zadnjih letih je vedno slabše. Predpisani so mi bili kortikosteoridi ipd., tudi o samem atopijskem dermatitisu že ogromno vem od zdravnikov in lastnih izkušenj. Vedno bolj raziskujem in vedno bolj poslušam tudi izkušnje ostalih oseb, vedno bolj prihajam v stik z TSW skupnostjo, oziroma z osebami, ki so jim kortikosteroidi pozvročili odvisnost in naknadno hud izbruh dermatitisa po celotnem telesu. V angleščini se to imenuje Topical-steroid withdrawal, ter kot sem bila že večkrat obveščena je stanje, ki ga zdravniki ponavadi sploh ne priznavajo, kljub pogosti izkušnji oseb, ki so uporabljali kortikosteoride in se jim je to zgodilo. Stanje je grozno, kjer prizadete osebe ne morejo normalno funkcionirat, so priklenjeni na posteljo in izpostavljenim hudim okužbam, vendar je samo stanje ozdravljivo po res dolgem času in mnogih metodah izven medicinske prakse. Zanima me zakaj se nastalo stanje pogosto ne priznava s strani dermatologov, kljub temu, da veliko oseb trpi za tem in zakaj se ne obravnava kortikosteoride kot povzročitelje opisanega stanja? Moja osebna zdravnica me je ob skrbi pred uporabo kortikosterodov kar hitro odvrnila od tega in me prepričevala, da se to ne more zgodit, vendar govorimo o res ogromni skupnosti ljudi, ki trpijo za opisanim stanjem. Kakšne so možnosti zdravljenja dermatitisa brez kortikosteoridov? Naj bi za to grozno bolezen izjemno pomagalo zdravljenje brez krem, ter primerno dieto hrane, ki dermatitisa ne razdraži, vendar na tej točki govorimo o nekih homeopatskih zdravljenih, ki pa seveda niso najbolj varna, preverjena in učinkovita. Rada bi zaupala zahodni medicini in našemu zdravstenemu sistemu, zato me res zanima mnenje dermatologov na to temo. Govorimo o ogromni skupnosti ljudi, ki brezdvomno trpi zaradi predpisanih kortikosteoridov, ne o neki mali skupinici neželenih stranskih učinkov. Strah me je uporabe kortikosterodov že zaradi tega, ker od kar jih uporabljam (jih sicer že pol leta nisem), je moja koža ob vsakem izburhu slabša, ter dermatitis nastaja na mestih po telesu, kjer ga včasih res ni bilo, zato sem tudi začela z bolj pogljobljenim iskanjem rešitev izven terapije s kortikosteroidi. 

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 4 meseci

Pozdravljeni.
 
Za začetek bi rad podal definicijo atopijskega dermatitisa: gre za kronično, vnetno, srbečo kožno bolezen.
Tudi če se upoštevajo vsa navodila glede pravilne nege kože in zdravljenja, lahko pride do poslabšanja.
Elidel (pimekrolimus) je protivnetna krema. Pekoč oz. dražeč občutek na koži se včasih lahko pojavi kot stranski učinek (predvsem če se Elidel nanaša na močno vneto kožo). Če vas koža po nanosu Elidel kreme peče, svetujem da z uporabo prenehate in se posvetujete z zdravnikom, ki vam je kremo predpisal. V kolikor je koža močno vneta, je smiselno na vnetna žarišča sprva nanašati nekaj dni kortikosteroidno kremo ali mazilo, ko se vnetje delno pomiri pa nadaljujte z Elidelom, do izboljšanja. V tem primeru se verjetnost za pojav pekočega občutka zmanjša.
 
Pri zdravljenju atopijskega dermatitisa je najbolj pomembna pravilna nega kože, ki vključuje redno vsakodnevno nanašanje negovalnih mazil na kožo celotnega telesa (tudi na mesta, kjer ni žarišč), umivanje z mlačno vodo, za umivanje je potrebno uporabiti sindet mila, takoj po umivanju je potrebno na kožo nanesti negovalno mazilo. Izogibati se je potrebno morebitnim alergenom, vendar pa se je potrebno zavedati, da alergije NISO vzrok atopijskega dermatitisa, lahko pa izpostavljanje določenemu alergenu kožno stanje poslabša.
Glede zdravljenja pa so v vseh smernicah v prvi liniji lokalni kortikosteroidi. Če se lokalni kortikosteroidi uporabljajo po navodilih zdravnikov, je strah pred odvisnostjo od kortikosteroidov odveč. Pri hujših oblikah atopijskega dermatitisa pa imamo na srečo na voljo tudi sistemsko terapijo (npr. ciklosporin, biološko zdravilo dupilumab, JAK inhibitorje), saj z lokalno terapijo vedno nismo dovolj uspešni.
 
V kolikor se vaše kožno stanje slabša, kljub uporabi lokalne terapije, svetujem pregled v dermatološki ambulanti, kjer se bo opredelilo, za kako hudo obliko atopijskega dermatitisa gre pri vas in morda pride v poštev zdravljenje s sistemsko terapijo
 
Zavedajte pa se dejstva, da se zdravniki ob predpisovanju terapije držimo smernic, ki so podkrepljene s številnimi raziskavami in terapije ne predpisujemo za to, da bi komu škodili.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik