Ekcemi pri spolovilu

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologEkcemi pri spolovilu
Tara , pred 4 leta

Pozdravljeni. Imam 20 mesečnega sinčka, ki je bil že narojen z ekcemom. Do sedaj sva nekako uspela kontrolirati izbruhe. 27.12.2019 pa je dobil vodene koze, ki so stanje kože zelo poslabšale. Nekako še gre obvladovati z mažami, vendar pa ima ekcem tudi okoli lulčka, ter na samem lulčku (ob vsakem previjanju si tudi rani kožo na jajčkih in lulčku ker od srbečice prime z roko in vleče). Ne upam pa z ničemer na tem občutljivem mestu mazati. Kaj bi mi Vi priporočali? Doma imam lokalni imunomodulator in kortikosteroide. Od negovalne kreme pa Excipial v olivnem olju 5%. Izvajava pa tudi kopeli v hrastovem lubju ter z Octenisanom. In pa še eno kratko vprašanje. Poskusili bi se izogniti tudi histaminu (poleg diete brez jajc – potrjena alergija) , pa me zanima katerih živil se je potem smiselno izogibati?

Hvala in lep pozdrav! Tara

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 4 leta

Pozdravljena Tara!

Atopijski dermatitis je bolezen, ki se lahko pojavi na koži praktično kjerkoli po telesu in vnetje ter pridružen srbež okrog spolovila sta prej pravilo kot izjema, predvsem v otroški dobi. kot otroški dermatolog velikokrat vidim poslabšanje dermatitisa po prebolevanju okužb, tudi noric, tudi to ni izjema.
če se le da, mu preprečite praskanje, saj s tem vzpodbuje vnetje in kasneje tudi posledični srbež na koži. svetujem, da ga zamotite ob previjanju tako, da mu daste v roko igračo ali mu nekdo za čas pevijanja roke enostavno prime ter mu prepreči praskanje, Vi pa ga previjete čim hitreje.
Kar se tiče nege in lokalne terapije je praktično enaka, kot na ostali koži telesa oz obraza, saj gre za bolj tanko in občutljivo kožo tega predela.
Navadno imajo starši dobre izkušnje ob uporabi imunomodulatorja na tem mestu (če ni svežih razpraskanin) ter preko nanos negovalnega izdelka. Druga možnost, če ta ne bi pomagal, je nato druge vrste imunomodulator- oboje 2x dnevno do umiritve vnetja. V primeru močnejše rdečine prihaja v poštev lokalni kortikosteroidi, nanašajte 1x dnevno nekaj zaporednih dni, ko se rdečina nekoliko umiri, pa preidite na imunomodulator, do popolne umiritve vnetja, nato dalje le redna vsakondena nega, čez noč pa izdelki z dodatkom cinka (cinkovo olje, Sudokrem,…).
Glede na to, da ima vaš otrok že potrjeno alergijo za jajca in se temu živilu izogibate, mislim,d a doatna dieta ni potrebna ali smislena. svetujem Vam obisk oz kontorlo pri alergologu, ki otroka že tako najverjetneje spremlja, da bo videl, kdaj bo alergija v izzvenevanju in takrat se pogovorite o možnostih drugih diet. Dokler nimate dokazanih alergij ali ne opažate, da hrana bogata s histaminom otrok škoduje, mu lahko neka zelo stroga dieta naredi več škode (pomanjkanje mikrohranil) kot pa je pričakovati izboljšanja.
otrok naj uživa pestro hrano, kar po navodilu alergologa oz pediatra lahko, vodite dnevnik in bodite pozorni, ali ob vrste uživanju hrane, ki vsebuje ali spodbuja sproščanje histamina (postana hrana, oreščki, kisla hrana,…) povzroča otroku težave. Svetujem Vam, da se, preden pričnete z dieto (ki je zelo obširna, če gledate seznam živil, ki vsebujejo ali spodbujajo izločanje histamina na spletu), o tem posvetujete s pediatrom in alergologom.
Upam, da sem Vam pomagala.
Lep teden in bodite zdravi!

Mateja