dyshidrosis manuum

Ana , pred 2 leta

Spoštovani,
Nečakinji, stari 2 leti je bila postavljena diagnoza dyshidrosis manuum. O bolezni sem si nekaj prebrala, tudi o tem, da nekega generalnega vzroka ni , lahko pa je povezana s higieno, atopijskim dermatitisom celo stresom. V nekem članku je bila omenjena tudi kovina. Zanimam me torej katera mazila bi bila najbolj učinkovita in neškodljiva, glede nato, da je otroška koža veliko bolj občutljiva. Želela bi tudi nasvet testov, ki bi jih bilo priporočljivo opraviti poleg prick testov. Za namanjeni čas in morebiten odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.
Lep pozdrav,
 
Ana K.

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Pozdravljeni.
Dishidroza je ena izmed kožnih bolezni, pri kateri pogosto ne najdemo vzroka. In  pomembno je, da to dejstvo sprejmete in da otroka ne obremenjujete z nepotrebnimi testiranji. Pri dishidrozi je med drugim lahko v ozadju kontaktna alergija, le-to pa lahko potrdimo oz. izključimo z epikutanim testiranjem. Omenjeno testiranje se izvaja tako, da se testna polja z alergeni nalepijo na kožo hrbta. Pri otrocih je problem ta, da so preko dneva zelo aktivni in se lahko testna polja prej odlepijo.
Dishidroza se zdravi z lokalnimi kortikosteroidi, včasih se odločimo tudi za predpis lokalnih inhibitorjev kalcinevrina. Pri hujših oblikah pa pride v poštev tudi sistemska terapija.
Zraven zdravilnih krem pa je zelo pomembno izogibanje dražečim snovem in milom. Svetujemo umivanje s sindet mili, po umivanju je potrebno kožo rok osušiti, ob tem pa je potrebna redna nega kože z negovalnimi mazili večkrat na dan.
 
Svetujem, da upoštevate navodila, ki ste jih prejeli pri dermatologu. V kolikor še niste bili na pregledu pri dermatologu, svetujem, da se naročite na pregled. Šele če po lokalni terapiji do izboljšanja ne bo prišlo, bo smiselno razmisliti o dodatni diagnostiki.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik