dishidroza

Laura , pred 1 mesec

Pozdravljeni, sicer je na vasi spletni strani že veliko napisanega na tema dishidroza vendar imam vseeno nekaj vprašanj. Sama se borim s dishidrozo že več let. Na začetku sem imela v mehurčkih samo en prst na eni roki sedaj imam v dishidrozi obe roki v celoti. Mažem sem se s elocomom in vmes sem se  z advantanom- ta je skozi čas izgubil učinek. Na mehurčke sem nanašala cinkovo pasto (na začetku tisto, katero so mi namešali v lekarni sedaj pa tisto navadno, ki jo lahko kupim v lekarni). Poleg vsega tega uporabljam še cicaplast kremo za roke in si roke umivam s posebnim milom za občitljivo kožo. Šla sem tudi na testiranje za intoleranco na hrano in sem se priporočljive diete striktno držala dva meseca vendar ni bilo efekta v resnici se je stanje le še poslabšalo, sedaj pa se prehranjujem normalno. Ker so me zdravniki opozorili, da se ni priporočljivo mazati s kortikosteroidi dlje časa bi res prosila za kakeršenkoli nasvet za katerega pa se vam že v naprej iz srca zahvaljujem.

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 4 tedni

Pozdravljeni.

Dishidroza je kožna bolezen, pri kateri se na prstih rok, na dlaneh ali na podplatih pojavljajo močno srbeči mehurčki, ki kasneje počijo, koža se odlušči, vendar se pogosto mehurčki kasneje ponovno pojavijo.
Vzroka za pojav dishidroze pogosto ne najdemo. Na nastanek dishidroze vplivajo naslednji dejavniki: diagnoza atopijskega dermatitisa, izpostavljenost morebitnim alergenom, izpostavljenost snovem, ki kožo razdražijo, prekomerno potenje, kajenje, glivična okužba na drugem delu telesa (-idna reakcija), nekatera zdravila, izpostavljenost UV-sevanju.
V sklopu diagnostike svetujemo od alergoloških testov opraviti EPIKUTANO testiranje.

Splošni nasveti za izboljšanje stanja kože pri dishidrozi so naslednji:

• umivanje z mlačno vodo in uporaba sindet mil (sindet = SINtetični DETergent)
  • po vsakem umivanju je potrebno kožo rok dobro posušiti
  • svetuje se reden nanos negovalnih mazil na kožo (predvsem na tista mesta, kjer se pojavljajo žarišča dishidroze)
  • pri delu svetujemo nošenje bombažnih rokavic in preko zaščitne rokavice
  • redno nošenje rokavic se svetuje tudi v hladnejših mesecih leta
  • pri delu z vodo se odsvetuje nošenje nakita (zapestnice, prstani) in ure
  • izogibati se je potrebno stika s tistimi snovmi, ki kožno stanje poslabšajo.

Glede zdravljenja pa imamo naslednje možnosti:

• lokalni kortikosteroidi
  • lokalni zaviralci kalcinevrina (uporabimo jih le v primerih, ko je za zdravljenje potrebno nanašati lokalne kortikosteroide dlje časa in ne kot 1. linija pri izboru lokalne terapije)

V kolikor se stanje po lokalni terapiji ne izboljša pa imamo na voljo tudi naslednjo sistemsko terapijo:

• sistemski kortikosteroidi
  • fototerapija
  • metotreksat
  • mikofenolat mofetil
  • cikosporin
  • alitretinoin

V kolikor se po predpisani terapiji stanje ne izboljša, se včasih odločimo za odvzem vzroca kože za patohistološko preiskavo, s katero želimo potrditi diagnozo dishidroze.

Lep pozdrav
Jurij Plaznik