Dermatitis pri 3 mesečnem dojenčku

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologDermatitis pri 3 mesečnem dojenčku
Anja , pred 2 meseca

Pozdravljeni, 
pri dojenčku so se po obeh rokicah, nogicah in prsnem košu pojavili na dotik suhi in rahlo nad površino kože dvignjeni lišaji, katerih obarvanje je bolj rumenkasto-oranžno, brez prisotne rdečice. Prav tako je koža za koleni in pod pazduhami pordela in na glavi so se pojavila temenca. Pediatrinja je kot najverjetnejšo diagnozo postavila AD in nam svetovala mazanje s kremo, mažemo z LRP Lipikar 3x na dan, na mestih pordečitve dodatno še s sudokremom in temenca odstranjujemo z mandljevim oljem. Stanje se po parih dneh mazanja izboljšuje, lišaji bledijo in so na nivoju kože, prav tako je tudi rdečica manj izrazita. Sedaj iščemo kaj je sprožilo izbruh in me zanima, ali bi se stanje začelo izboljševati, čeprav bi bil dojenček še vedno v stiku s tistim, kar mu je izbruh sprožilo? Prav tako me zanima kako dolgo traja, da se koža ob mazanju pozdravi?   

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 meseca

Pozdravljeni.
Na podlagi vašega opisa diagnoze z zanesljivostjo ne morem postaviti. Vsekakor pa je ena izmed diagnoz, ki pridejo v poštev, atopijski dermatitis.
Atopijski dermatitis je kronična vnetna kožna bolezen. Glede na vaš opis je šlo za en oz. prvi pojav sprememb na koži, zato brez pregleda res težko rečem, ali gre za atopijski dermatitis ali ne.
Pri atopijskem dermatitisu velikokrat ne najdemo jasnega sprožilca kožnih sprememb in zagoni lahko trajajo različno dolgo, zato tudi na vaši postavljeni vprašanji težko odgovorim.
 
Svetujem vam, da otroku na kožo celotnega telesa nanašate negovalno mazilo (ki je namenjeno za kožo, ki je nagnjena k atopijskemu dermatitisu) vsaj 1x/dan. Otroka umivajte s sindet mili. Kožo je po umivanju potrebno čim prej nežno obrisati in nato še na vlažno kožo nanesti negovalno mazilo. Za umivanje uporabite mlačno vodo. Svetujem, da otroka oblačite v bombažna oblačila in da za pranje perila ne uporabljate mehčalcev.
 
Če bi kljub upoštevanju podanih nasvetov prišlo do poslabšanja stanja, svetujem pregled pri izbranem zdravniku, ki otroku lahko za vnetna žarišča predpiše tudi ustrezno zdravilno mazilo ali pa vas napoti še na pregled v dermatološko ambulanto.
V primeru, če se bodo žarišča na koži v prihodnje še pojavljala, svetujem tudi obravnavo pri alergologih in alergološko testiranje.
 
Zavedati pa se je potrebno, da je otroška koža precej bolj občutljiva, kot koža odraslega, zato se na otroški koži pogosto lahko pojavijo različni izpuščaji, ki pa seveda niso vedno v sklopu atopijskega dermatitisa.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik