Dermatitis in Herpes

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologDermatitis in Herpes
Gaja , pred 8 mesecev

Pozdravljeni
Z atopijskim dermatitisom se borim ze od malih nog. Bolezen je imela veliko vzponov in badcev, trenutno v studentskih letih pa se je stanje izrazito poslabsalo. Novembra lani pa sem se spoznala se z novo tezavo in to je herpes simplex. Ob prvem napadu mi je herpes zajel prakticno ves obraz vkljucno z enim ocesom ter vrat, prsi in dolocene dele na hrbtu. Zdravnica je omenila, da sem imela tako hudo reakcijo ravno zaradi slabega stanja koze ter uporabe kortikostereoidov. Trenutno imam ze kar treji izbruh, ki je prav tako prizadel eno oko, vrat ter trup. Pijem ogromno vitaminov, poskusam skrbet za zdrav zivljenski slog ampak napadi herpesa se kar ponavljajo. Zanima me ali bi morala popolnoma prenehati z uporabo kortikostereoidnih krem in kaj bi lahko se naredila da izboljsam stanje koze in preprecim nove izbruhe herpesa virusa.
Hvala in lep pozdrav

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 8 mesecev

Pozdravljeni.
Glede na opis, je pri vas šlo za herpetični ekcem (“eczema herpeticum). Gre za tipičen zaplet atopijskega dermatitisa. V kolikor pride do pojava herpetičnega ekcema se odsvetuje nanos kortikosteroidnih krem na herpetična žarišča, prav tako pa v tem primeru svetujem pregled v dermatološki ambulanti. V kolikor so žarišča prisotna v predelu oči, svetujem pregled tudi pri okulistih. V primeru herpetičnega ekcema boste najverjetneje potrebovali sistemsko protivirusno zdravljenje.
Ko se človek enkrat okužbi z virusom herpes simplexa (HSV1 ali HSV2) ima ta virus v sebi za vedno. Ob padcu imunskega sistema, izpostavitvi UV sevanju, ob stresu ipd. lahko pride do reaktivacije.
Ne smete pa pozabiti na zdravljenje atopijskega dermatitisa. Pomembo je, da na kožo celotnega telesa (tudi na mesta, kjer nimate žarišč) nanašate negovalna mazila večkrat na dan. Na žarišča pa je ob poslabšanjih potrebno nanesti kortikosteroidna mazila oz. druga zdravilna mazila. Svetujem umivanje z mlačno vodo, za umivanje uporabite sindet mila. Če pride do hujšega poslabšanja stanja (npr. v primeru pojava rumenih krast na žariščih) pa svetujem nekaj dni umivanje z antiseptičnimi mili.
 
Prepričan sem, da glede na to, da imate AD znan že od otroštva, zagotovo poznate običajna poslabšanja AD. V tem primeru svetujem uporabo zdravilnih mazil za zdravljenje AD, ob tem pa ne smete pozabiti na pravilno nego kože (zapisano zgoraj).
Če opazite, da gre za nenavadno oz. drugačno poslabšanje (npr. herpetični ekcem) svetujem pregled pri izbranem zdravniku oz. dermatologu.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik