Covid cepljenje doječe matere – vpliv na stanje kože dojenčka

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologCovid cepljenje doječe matere – vpliv na stanje kože dojenčka
Nina , pred 2 leta

Spoštovani! 
Sem mamica dojenčka s precej hudo obliko AD. Sin je polno dojen, stanje pa trenutno nekako obvladujemo s pomočjo diet in redne nege kože. Kmalu se vračam v službo in pred tem bi se rada cepila proti Covidu. Ker je sin dojen, me skrbi, da bi se zaradi cepljenja stanje kože močno poslabšalo. Ali je možno, da se to zgodi?
Hvala za odgovor. 

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Nina pozdravljeni,
glede na dosedanje študije se cepljenje proti COVID-19 priporoča tudi osebam z atopijskim dermatitisom in po trenutno dostopnih podatkih, cepljenje naj nebi vplivalo na poslabšanje AD, se pa vsakodnevno zbirajo podatki, usmerjeni konkretno tudi v zbiranje podatkov o vplivih cepljenja na poslabšanje AD, tako da upam, da bomo imeli v prihodnje na voljo tudi konkretne številke. Glede na izkušnje v ambulanti, moji cepljeni atopiki večinoma niso opažali poslabšanja AD. Je pa AD bolezen večih obrazov, na katerega lahko vplivajo številni dejavniki, tako da tudi pri osebah, ki so mogoče opažale poslabšanje, to mogoče ni povezano z samim cepljenjem, ampak je lahko vzrok tudi npr.  stres (ob misli, da se bo poslabšalo stanje), zunanjih dejavnikih….Pri atopikih se cepljenje odsvetuje v primeru, da gre za znano alergijo na katero izmed sestavin v cepivu.
O cepljenju pri doječih materah je zelo malo podatkov, o cepljenju pri doječih materah, ki dojijo otroka z AD še toliko manj, tako da Vam težko z zagotovostjo podam relevantno informacijo, saj vedno obstaja možnost, da se AD poslabša in ni nujno, da bo to povezano (samo ) z cepljenjem, obstaja pa seveda možnost, da se to zgodi.

Pozdravček,Nina Jugovar