Bolecina v sečnici

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologBolecina v sečnici
Frenk , pred 2 leta

Pozdravljeni, obracam se na vas z vprasanjem glede bolece sečnice. Pred 3 mesecemi sem imel oralni spolni odnos zato sem se odlocil da grem cez 8 dni na test za spb. Klamidija, gonoreja in pa urogenitalne mikroplazme. Test je bil opravljen z brisom sečnice. Pozitiven je bil bris le za ureoplasma ureoliticum za katero sem prejel doksiciklin 1 teden. Klamidija, gonoreja mikroplazma hominis in genitalium in ureoplazma parvum so bili negativni. V casu jemanja antibiotika sem dobil bel jezik in pa vneto kozo penisa ki je pekla, mazal sem se s kanestenom in pocasi je popustilo. Po koncani terapiji me je zacela peci secnica zato sem teste na mikroplaze ponovil a so bili negativni. Stvar se je nadaljevala vcasih vec vcasih manj. Dal sem tudi vodo v laboratorij ki pa ni zaznati bakterijske okuzbe. Po 3 mesecih sem ponovno opravil bris secnice na omenjene bolezni in bili so vsi negativni, prav tako sem opravil test krvi na herpes 2, hiv, sifilis, hepatitis b, c. Bilo je vse negativno. Zdravnica ne ve kaj bi lahko bilo. Naj povem da sem 2x opravil hitri test z urinom za gardnarelo, in kandido ki sta bila pozitivna ali obstaja moznost da je kandida vzrok bolece sečnice? Vcasih me boli tudi mehur mislim.Test za prazival bičkar je bil negativen. Kar se tive uriniranja grem normalno na vodo in me naceloma ne pece, tudi veckrat ne grem. Pijem urci caj in kanefron ki pa ne pomaga. Prosim za nasvet za omenjene tezave. Ali obstajajo se kake druge spb ki bile lahko vzrok za te tezave? Hvala

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Pozdravljeni.
Vzrokov za pekoč oz. neprijeten občutek v sečnici je lahko več. Vsekakor je v prvi vrsti potrebno pomisliti na spolno prenosljive okužbe, kar pa je bilo pri vas izključeno.
Svetujem, da opravite še bris sečnice na patogene bakterije (gre za bakterije, ki niso klasično spolno prenosljive, vendar se lahko prenesejo v sečnico in imamo zaradi njih težave).
Potrebno je skrbeti tudi za dovolj dobro hidracijo, saj imamo lahko pekoč občutek v sečnici tudi zaradi močneje koncentriranega urina.
Bolje kot hitre teste, je smiselno uporabiti PCR teste in teste oz. brise na patogene bakterije, pri katerih se bakterije nanesejo na gojišča in se jih kasneje izolira.
 
V kolikor želite opraviti še bris sečnice na patogene bakterije se lahko naročite med drugim tudi v dermatovenerološko ambulanto v ZD Ptuj (kjer sam delam). Za pregled ne potrebujete napotnice. Čakalnih dob za te preglede praktično nimamo. Naročite se lahko na e-mail: dermatoloska.ambulanta@zd-ptuj.si, lahko pa tudi telefonsko (kontaktne podatke najdete na spletni strani ZD Ptuj).
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik