Biološko zdravljenje pri otrocih

Vprašaj strokovnjakaKategorija: Špela ADBiološko zdravljenje pri otrocih
Mateja , pred 4 tedni

Pozdravljeni, s kmalu 6 letno hčerko se spopadamo z atopijskim dermatitisom že približno od njenega 1 leta, ko so se ji postopno razvijale alergine. Najprej na arašide, mleko in mlečne izdelke, sledili so lešniki, indijski oreščki, prah in jajca. Alergija na jajca je pol leta nazaj izzvenela, ostale žal ne. Pred približno enim letom je hčerko pediatrinja napotila na dermatološko kliniko v Lj, kjer so predlagali, da bi šla v postopek za zdravljenje z biološkim zdravilom. Ker z možem takrat nisva imela nobenih informacij in nama je uspevalo izbruhe slabe kože dokaj hitro omiliti, se za zdravljenje oz. postopek za ugotavljanje ustreznosti nisva odločila. Zadnje mesece z izbruhi kar ne pridemo na “zeleno vejo”, zato sva začela razmišljati tudi o opciji zdravljenja z biološkim zdravilom. Ker je to zdravljenje v SLO dokaj novo, veliko nisva zasledila in se zato obračam na vas v upanju kakršnih koli informacij o zdravljenju mlajših otrok ali morebitnem kontaktu, ki bi bil pripravljen deliti izkušnje ali kaj več informacij.
Želela pa bi se vam še zahvaliti za ves vaš trud, podporo in spodbude. Vse to in še več neizmerno cenimo vsi, ki se spopadamo z atopijskim dermatitisom.
Lep pozdrav, Mateja

1 Odgovorov
Špela Novak Staff odgovoril/a pred 4 tedni

Lepo pozdravljeni! Najprej hvala za lepe besede 🙂
Za deljenje izkušenj drugih bi bilo morda dobro, da se nam pridružite na kateri od mesečnih online podpornih skupin, kjer boste lahko vprašali druge, ki so na bioloških zdravilih o konkretnih izkušnjah. Obstaja več različnih t.i. bioloških zdravil. Tisto, kar jaz lahko povzamem, po pogovoru z vsemi njimi je, da so izkušnje zelo različne. Nekaterim so biološka zdravila vrnila življenje in spanje, nekaterim so prinesla olajšanje, nekaterim pa niso pomagala čisto nič. Podobno kot je z atopijskim dermatitisom pri vsem ostalem (kremah in poslabševalcih) je tudi tukaj, dokler ne preizkusite, ne boste mogli vedeti, kako bo vplivalo in delovalo pri vas. Glede na sistemske možnosti zdravljenja, ki so obstajale prej, so biološke možnosti bolj usmerjene konkretno v atopijski dermatitis in naj bi zato tudi bile bolj varna možnost. Za vsa dodatna vprašanja nam pišite na podpora@drustvoad.si. Tudi če želite, da vas povežemo s kom, ki je trenutno na teh zdravilih. 
Vse dobro želim,
Špela Novak