Bele pikice na obrazu – MILIA

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologBele pikice na obrazu – MILIA
Neja , pred 10 mesecev

Zanima me mnenje, kako se znebiti milie na obrazu. Imam jo specifično na licih.
Približno pol leta redno uporabljam retinoide, vendar ni neke spremembe.
Na obrazu zadnje pol leta uporabljam:
– Bioderma Atoderm Shower Oil
– Bioderma SensiBio Gel Moussant
– cosx snail mucin esenca
– Purito centella unscented serum
– Beauty of Joseon 50+ spf
– Cerave moisturizing cream
– tretinoin krema

Najlepša hvala!

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 10 mesecev

Pozdravljeni.
Milije so drobne subepidermalne keratisnke ciste. Kažejo se kot čvrste bele bunčice (papule). V premeru so velike 1-2 mm, najpogosteje se pojavijo na obrazu. Milije so pogoste kožne spremembe, lahko se pojavijo v katerikoli starosti, pogosto jih vidimo pri novorojenčkih.
Milij iz medicisnkih razlogov ni potrebno zdraviti, lahko pa se zdravijo iz kozmetičnih razlogov oz. v kolikor so moteče. Zdravimo jih lahko tako, da se vrh milije prebode oz. prereže, nato se iz milije iztisne vsebina. Zaradi možnosti okužb, odsvetujem, da to počnete doma oz. v nesterilnem okolju.
Manjše lezije lahko zdravimo z lokalnimi retinoidi, kar pa je pri vas (glede na vaš zapis) bilo neuspešno.
 
V kolikor še niste bili na pregledu pri dermatologu, svetujem da se naročite na pregled. Možno je tudi, da pri vas ne gre za milije, saj so milije lahko včasih podobne ploščatim bradavicam ali siringomom, zato je potrebno najprej opraviti pregled, postaviti natančno diagnozo in nato se lahko svetujem ustrezno zdravljenje.
 
Vsekakor pa vam svetujem, da si redno čistite kožo obraza s čistilnimi geli, ki jih lahko kupite v lekarni, dodatno pa preko dneva svetujem na kožo obraza nanašati vlažilne kreme. Ob tem seveda ne pozabite na ustrezno zaščito kože pred soncem.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik