Bele pikice na glavicu

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologBele pikice na glavicu
Aleks , pred 2 leta

Postovani, vec duze vrijeme mi se pojavljuju s vremena na vrijeme bijele grudvice na glavicu, a ne znam o cemu se radi? Receno mi je da nije nista strasno, ali sa Canestenom se problem samo kratkorocno rjesava..
Imate li neki savjet kako se rijesiti toga na duge staze?
Hvala unaprijed!

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Pozdravljeni.
Glede na opisano, gre najverjetneje za ponavljajočo se glivično okužbo. Da bi lahko natančneje opredelil vaše težave, bi potreboval več podatkov (npr. starost, ali vas spremembe srbijo? Je ob belih spremembah prisotna tudi rdečina? itd.). Glivične okužbe v predelu spolovila običajno zdravimo z lokalno terapijo (npr. s kremo, ki jo sami omenjate), v kolikor gre za obsežne spremembe, se odločimo tudi za predpis sistemske terapije (tablete)
Svetujem, da si spolovilo umivate le s toplo vodo, brez uporabe mil.
Glede na to, da se vam težave ponavljajo, je smiselno, da se naročite še na pregled pri dermatologu. Včasih se ob pregledu (v kolikor klinična slika ni tipična) odločimo za odvzem brisa na patogene (škodljive) bakterije in glive. Za pregled boste potrebovali napotnico izbranega zdravnika. Če vas skrbi, da imate kakšno spolno prenosljivo okužbo, pa se na pregled lahko naročite tudi brez napotnice (vsaj v ambulanti, kjer delam sam – v ZD Ptuj).
Upam, da sem vam vsaj malo pomagal.
 
Lp, Jurij Plaznik