Bazen

Petra , pred 7 mesecev

Pozdravljeni, skoraj sedem mesecev star sin ima blažjo obliko dermatitisa. Vsaj tako nam je povedal zdravnik v alergološki ambulanti. Po testih ni alergičen na alergene v hrani. Zdravnik nam je razložil, kako naj skrbimo za kožo in stanje se lepo izboljšuje. Dojenčka ni nikoli srbelo, je pa imel hudo suho in občasno pordelo kožo. Tako, da me sedaj zanima, če ga lahko soočimo s klorirano vodo v bazenu, ker je prijavljen na tečaj za dojenčke. V vodi res uživa, ampak imamo seveda dvome, kako se bo koža odzvala. Hvala za odgovor in lep pozdrav.

1 Odgovorov
Špela Novak Staff odgovoril/a pred 7 mesecev

Lepo pozdravljeni!
Bazen in s tem klor pri atopikih vedno predstavljata določeno mero tveganja, res pa je, da pravila ni, kako bo odreagiral. Tako da poskusit je zagotovo treba, lahko da ne bo nič in je škoda da bi se sekirali če lahko sploh ne bo težav. Za to, da se izognete potencialnemu poslabšanju stanja kože pa lahko storite nekaj preventivnih ukrepov. 
Prvi ukrep je uporaba barierne kreme (ni jih prav veliko, nekaj primerov: Tena – barierna krema za zaščito kože, A-Derma Dermalibour+ barierna krema), ki bo ustvarila kot nekakšno zaščito med kožo in vodo. Te kreme so namenjene prav temu, zaščiti kože. To uporabite preden se malček odpravi v bazen.
Takoj po kopanju v bazenu se priporoča tuširanje (Pri tuširanju upoštevatje, da voda ne sme biti toplejša kot 36 stopinj in da ga namažete v celoti z negovalno/vlažilno kremo v roku treh minut ko ga prenehate tuširati, torej takoj. S tem boste preprečili da bi voda dodatno izsušila kožo.).
Na žalost pri atopijskem dermatitisu velja, da nič ne velja za vse in zato je nemogoče vedeti, kaj pričakovati, dokler ne preizkusite zadeve sami. Vsekakor pa bi jaz svetovala, da počnete vse, kar ste želeli in malčku namenili. Če je to tečaj za dojenčke, potem super. Malo predpriprave in malo ukrepov po tem, pa bi moralo iti. Tudi če potencialno pride do rahlega poslabšanja je še vedno bolje, da ste šli, kot da ne bi šli.
Vse dobro želim, za dodatna vprašanja pa nam lahko pišete tukaj ali na podpora@drustvoad.si
Špela Novak