Balanitis, dermatitis ali kaj tretjega?

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologBalanitis, dermatitis ali kaj tretjega?
Matej , pred 2 leta

Spoštovani,
sklepam, da sem ob kopanju v toplicah in nato še dnevnem tuširanju s hotelskim milom tudi po intimnih predelih odstranil zaščitno oljni sloj na penisu in je prišlo do nekakšne infekcije. To je se zgodilo zadnji peti dan. Pri prihodu iz toplic so se ob rahlem srbenju v naslednjih dneh izpuščaji (nekaj pikic) od področja pod glavo penisa pojavili še na glavi penisa. Sklepal sem, da gre za balanitis, vsaj prebrano je kazalo na to. V lekarni sem kupil kremo banival (ozoil, e vitamin, cajevec, vosek) namenjeno zdravljenju balanitisa ne glede na njegov nastanek. Koža pod glavo penisa se je pozdravila v dnevu oz.dveh, srbenja ni bilo več. Izpuščaji na glavi penisa pa kljub rednemu mazanju in skrbi za higieno (brez mila, le voda) ne izginejo. Po začetnem izboljšanju deluje kot da se je vse skupaj ustavilo. Danes je 14 dni od začetka mazanja. Razen estetsko mi problemov ne povzročajo ampak je evidentno, da koža ni zdrava. Ob rahli iritaciji so izpuščaji rahlo privzdignjeni od ostale kože, velikosti recimo pol cm, med sabo nepovezani razporejeni po zgornji strani glave penisa.
Zanima me ali smatrate, da gre dejansko za balanitis? Nekje sem prebral, da je lahko v primeru “prevelike” higiene in odstranitvi telesnih olj napačno definiran balanitis, gre pa v bistvu za ne specificni dermatitis. Bi glede na to, da se je kljub po začetnem mazanju vnetje ustavilo in tudi delno pozdravilo ampak sedaj že več kot teden stagnira moral poslužiti kake druge kreme, morda hidrokortizola? Kakršen koli nasvet oziroma mnenje bo dobrodošlo.
35 let, brez predhodnih težav z izpuščaji kjerkoli po koži, zdrav, normalne teže

Hvala že v naprej ter lep pozdrav
 
 

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Spoštovani Matej,
hvala za vaše vprašanje. Glede na napisano je možnih več diagnoz, za postavitev pravilne diagnoze Vam v primeru vztrajanja težav svetujem obisk dermatologa. Lahko gre za iritativni dermatitis, ki je nastal ob izpostavljanju dražilcem (voda, kopalke) v tem primeru je v primeru hujšega vnetja potrebno zdraviti z protivnetnimi zdravili. Lahko gre za pridruženo glivično okužbo, kjer je potrebno antimikotično zdravljenje, lahko gre za balanitis, kjer je ob ustrezni nekaj dnevni terapiji z protivnetnimi topikalnimi zdravili, potrebna tudi ustrezna higiena in nega z indiferentnimi negovalnimi mazili (kar ste že izvajali). Prekomerno umivanje se ravnotako odsvetuje.
Dokončne diagnoze vam na podlagi opisa ne morem podati, tako da vam v primeru vztranja težav svetujem, da se obrnete na svojega os. zdravnika ter po potrebi na dermatologa.

Lep pozdrav,
Nina Jugovar