Atopijski dermatitis

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologAtopijski dermatitis
Katja , pred 2 leta

Pozdravljeni, ad imam ze od malega. Najprej v pregibih, nato na obrazu, mazala sem z Elocom po obrazu, sla k dermatologinji in mi je rekla da naj neham mazati da bo izbih on nato mir. Tako je bilo. Potem se mi je zacel pojavljati na rokah, kjer ga imam se vedno. Nato fleki po celem telesu. Mazala z beloderm, kasneje Belogent. V casu mazanja mir nato izbruhi. Potem sem nasla kremo Blue cap katera mi vse te fleke po telesu sedaj susi, sicer mazem ze od decembra, izginil ni se noben so pa vsi suhi. Veliko je napisanega o bluecap kremi, kaj menite vi? Decembra sem tudi opustila vse kortike in pojavilo se mi je na obrazu, rdecina, zatekanje, rosenje. Dermatologinja pravi da je atopijski. Bi lahko bil rss? Zaenkrat se nisem odkrila kreme za obraz ki bi mi ustrezala. Pomaga mi elidel, ampak me je strah nanasati vse to na obraz, kaj menite, si delam vec skode kot koristi?

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Pozdravljeni.
Glede na vaš opis bi lahko šlo za atopijski dermatitis, vendar je za natančno opredelitev seveda potreben pregled pri dermatologu. Če ste le-tega že opravili in imate postavljeno diagnozo AD, menim da dvomov v diagnozo ni potrebno več imeti.
V kolikor imate potrjen AD in imate težave s suho, razdraženo kožo vam priporočam, da kožo res redno negujete z negovalnimi mazili vsaj 1-2x/dan. Za umivanje uporabite mlačno vodo, kopeli (ali tuširanje) naj bodo kratke. Po tuširanju si kožo nežno obrišite, nato na kožo nanesite negovalno mazilo mazilo.
Tudi če boste upoštevali vse ukrepe glede nege kože, lahko pride do poslabšanja kožnega stanja. Ob poslabšanju svetujem na žarišča nanašati kortikosteroidne kreme nekaj dni, nato terapijo opustite. Če vam pomaga Elidel, ga seveda lahko uporabite namesto kortikosteroidov. Ob tem ne pozabite na reden nanos negovalnih mazil!
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik