Atopijski dermatitis in stalež

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologAtopijski dermatitis in stalež
Alenka , pred 3 meseci

Pozdravljeni,Imam težko obliko atopijskega dermatitisa ,ki je dobil ponoven zagon ob cepljenju s cepivom proti covid u. Eno leto sem na Dupixentu. Stanje je približno 70  % bolje, vendar se še pojavljajo zagoni bolezni , na približno dva meseca. Koža je še vedno suha ,zato potrebujem nanose mazila večkrat dnevno po celem telesu. Najbolj mi odgovarja 10%olivno olje v ung.emoliens,ki je zelo mastno. Nanos mazila drži približno 5ur nato moram nanos ponoviti ,drugače mi kožo zateguje.Ker hodim v službo je drugi nanos skoraj nemogoč zato se poslužujem svojega dopusta. Zanima me, če mi lahko osebni zdravnik glede na bolezen odobri stalež na 3ure dnevno. Oziroma ali je kakšna druga rešitev. Hvala za odgovor. Alenka
 

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 meseca

Pozdravljeni.
Najprej se Vam opravičujem, da Vam nisem odgovoril prej, vendar Vam nisem mogel odgovoriti zaradi tehničnih težav.
 
Pristojnost za odprtje bolniškega staleža ima izbrani zdravnik, zato vas prosim, da se z vašim vprašanjem obrnete na svojega izbranega zdravnika. Ta Vam bo lahko natančno svetoval vse glede bolniškega staleža.
 
Dejstvo pa je, da je zraven sistemske terapije pri atopijskem dermatitisu potreben tudi reden nanos negovalnih mazil na kožo (po potrebi tudi zdravilnih mazil). Nekateri ljudje si morajo negovalno mazilo na kožo nanesti tui večkrat dnevno, kar pa je seveda ob službi zelo težko izvedljivo.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik