Atopijski dermatitis in pojav bledih modric

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologAtopijski dermatitis in pojav bledih modric
Katarina , pred 4 leta

Hci (9let) je imela atopijski detmatits vec let obvladovan, brez vnetij. Sicer alergik na imunoterapiji (cvetni prah drevesa, trave), vendar zadnja prejeta doza februarja. Zadnjih nekaj mesecev (od decembra) zagoni po celotnih stegnih in pod koleni zadaj. Obcasno opazam tudi manjse blede modrice, ki jih prej nikoli ni bilo. So sivo blede in sčasoma pa nekaj dneh izginejo Je to posledica izbruhov ali moramo kontaktirati pediatra? Je ne bolijo. Ali so izbruhi lahko posledica sprememb v hormonih (vonj, rast dojk,…)? Hvala za odgovor

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 4 leta

Pozdravljena Katarina!

Kar opisujete kot blede modrice, po vašem opisu ne morem z gotovostjo opredeliti.
Pri atopijskem dermatitisu se sicer redko, a lahko zgodi, da se pojavijo modrice v pravem pomenu besede, kot podkožni hematomi, na mestih vnetja in so posledica močnega praskanja kože. tovrstne modice izgonejo v naslednjih dneh oz tednih, kot vsake druge (ki jih npr dobimo po udarcu). A te navadno vsaj prve dni bolijo, kot že sami najbrž veste oz ste izkusili.
Bledikava rjavkasta ali celo mordikasta barva koža je lahko tudi posledica vnetja, govorimo o t.i. povnetni hiperpigmentaciji, ki se pojavi na mestih intenzivnejšega vnetja, ko le-tega obvladamo z lokalno terapijo oz nego.  Gre za zabarvanje kože na mestih, kjer je bilo predhodno vnetje,Tovrstne spremembe ravno tako v naslednjih tednih izzvenijo, razen če se vnetje stalno ponavlja in ravno tako potem povnetne lise.

Glede na povedano upam, da razumete, da Vam težko odgovorim na vprašanje – svetujem, da se v primeru vztrajanja oz ponavljanja tovrstnih zabarvanj kože posvetujete z zdravnikom oz pediatrom – seveda na način, da spremembe tudi pokažete, saj je v dermatologiji pač tako, da brez da nekaj vidimo, težko z gotovostjo trdimo za kaj gre in kaj je morebitni vzrok.

Upam ,  da sem vam vsaj nekoliko pomagala.  Želim vam lepe dneve ter obilico zdravja!
Mateja