Atopični dermatitis v nosečnosti

Vprašaj strokovnjakaKategorija: Špela ADAtopični dermatitis v nosečnosti
Jovana , pred 10 mesecev

Spoštovani,
Zanima me če imate izkušnje z terapijom atopičnega dermatitisa ki je zelo eskaliral zdaj v nosečnosti?
Hvala vnaprej.
Lp,
Jovana 

1 Odgovorov
Špela Novak Staff odgovoril/a pred 10 mesecev

Lepo pozdravljeni Jovana,
pri nosečnicah se atopijski dermatitis (AD) v času nosečnosti zelo različno pokaže. Enim se močno poslabša, drugim tudi popolnoma izgine in vse vmes. Kar se tiče pristopov k zdravljenju v tem času je tako, da sistemsko zdravljenje (Ciklosporin, biološka zdravila,…) zagotovo ni priporočljivo in se ga v tem času ukine, kar povedo tudi zdravniki. Kar se krem tiče pa je odvisno od stanja kože, delov telesa in vrste kremic. V vašem vprašanju niste omenila, o kakšni terapiji točno sprašujete?
Nosečnice z ADjem, se odločajo različno. Nekatere nadaljujejo z istim pristopom k negi kože, kot so to počele pred nosečnostjo, druge pa so bolj previdne pri uporabi krem, sploh tistih na recept.
Zelo pomembno je, da se vi v svoji koži počutite dobro. Za dobro počutje pa mora biti AD obvladljiv. Predstavljam si, da vas morda skrbi uporaba določenih stvari in zato je smiselno da se posvetujete z zdravnikom, ginekologom, dermatologom o potencialnih učinkih v času nosečnosti. Poslušajte sebe, sledite svojemu občutku. Za vsa dodatna vprašanja sem vam na voljo.
Lep dan vam želim,
Špela Novak