Antihistaminiki

Eva , pred 1 leto

Pozdravljeni,
zanima me ali obstajajo kakšni antihistaminiki, ki ne povzročajo zaspanosti? Namreč sedaj jemljem Xyzal in sem po njih ekstremno utrujena, zaspana. To je kar zoprno, saj je potrebno še vseeno funkcionirati v službi, z otroki, vsakdanjem življenju. Jemala sem tudi že Aerius, Singular, Zyrtec, ampak mi niso pomagale, zaspana pa sem vseeno bila. Xyzal pa mi za alergije na srečo zelo pomaga. Na koži sicer ne opažam kakšnega učinka, vendar pomaga že to, da me ne srbijo oči in mi ne teče iz nosa, zato se koža niti ne vname. 
 
Hvala za nasvet že vnaprej 🙂
Lep pozdrav,
Eva

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 1 leto

Spoštovana, 
antihistaminikov je na tržišču res veliko, so antagonisti histaminskih H1 receptorjev. Antihistaminiki I. generacije (Fenistil kapljice) povzročajo zaspanost zato jih predpisujemo dojenčkom in majhnim otrokom z atopijskim dermatitisom, da se ne praskajo ponoči. Antihistaminiki II. generacije slabše prehajajo skozi krvno – možgansko bariero zato naj ne bi povzročali zaspanosti, vendar pa je ta neželeni učinek odvisen od posameznika, njegove idiosinkrazije in sposobnosti telesa za razgradnjo zdravila. 
Loratidin (Claritin, Rinolan) uporabljamo za zdravljenje alergijskega rinitisa (AR), atopijskega dermatitisa (AD). Neželeni stranski učinki so utrujenost, zaspanost.
Cetirizin (Cetirizin Lek, Letizen) in levocetirizin (Xyzal) uporabljamo za zdravljenje hujših oblik AR, AD in ponavljajočo se koprivnico. Neželeni stranski učinki so utrujenost, glavobol, zaspanost in žeja. Zdravilo se počasi izloča iz telesa, zato ne smemo prekoračiti odmerka. 
Desloratadin (Aerius, Lentrica) ima najmanj stranskih učinkov, odmerek lahko povečamo do 4 tbl. /dan.
Feksofenadin (Telfast) uporabljamo največkrat za zdravljenje trdovratne koprivnice. Stranski učinki so glavobol, zaspanost, utrujenost. 
Glede na opisano je jasno, da so neželeni učinki pri vsakem antihistaminiku, zato vam svetujem da preizkusite posamezen antihistaminik in ugotovite kateri je za vas najprimernejši. 
LP, dr. Maja S. Kavalar