alopecija areata

Miha , pred 2 leta

Pozdravljeni
Ze prad časom so mi izpadle dlke na vratu- brada. Sedaj se je pojavil majhen krog pod ustnico. Težave z zobmi nimam, prav tako kasnih vnetij… Zanima me, kaj mislite glede zdravljenj… elocom, elidel nista  pomagala. Kakod olgo traja da dlaka izraste oziroma zakaj v foliklih miruje? Kaj pravite na fue metodo presaditve? 

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Pozdravljeni.
Alopecija areata (krožno izpadanje las) je avtoimuna bolezen. Mehanizem, zakaj pride do krožnega izpadanja las, še ni v celoti raziskan.
Različne avtoimune bolezni so med seboj lahko povezane, vendar ni potrebno pri vseh ljudeh s krožnim izpadanjem las izključevati vseh možnih ostalih avtoimunih bolezni. Smiselno je, da opravite preiskave ščitničnih hormonov.
Pri alopeciji areati pogosto pride do spontanega porasta las. Pri približno 50% bolnikov pride do izboljšanja v enem letu, zelo pogosto pa pride do več kot ene epizode izpadanja las, kar tudi sami opisujete.
Če vam Elocom in Elidel nista pomagala in gre za manjše žarišče, kjer so vam izpadli lasje oziroma dlake, bi prišla v poštev tudi intralezijska aplikacija kortikosteroidov. Pri tej metodi v rob žarišča s tanko iglico apliciramo razredčene kortikosteroide, ki umirijo vnetje.
Sami si lahko v lekarni kupite tudi minoxidil peno in so jo nanašate na žarišče.
Če gre za obsežno alopecijo areato prihaja v poštev zdravljenje s sistemskimi kortikosteroidi in drugimi imunosupresivi.
 
Glede na to, da gre pri vas trenutno za eno manjše žarišče in da obstaja velika možnost spontanega porasta dlak oz. las, menim, da o presaditvi las oz. dlak še ni potrebno razmišljati.
Vsekakor svetujem pregled v dermatološki ambulanti. Na podlagi pregleda lahko postavimo natančno diagnozo in svetujemo najbolj ustrezno terapijo za vas.
 
Želim vam veliko zdravja v novem letu!
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik