Ali ima moj otrok AD?

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologAli ima moj otrok AD?
Nadia , pred 3 leta

Pozdravljeni.
Na nogicah smo dobili rdece flekece, na dotik so hrapavi. Kot nekakšni lišaji. Pokazat smo se šli pediatru, ki pravi da je to samo suha koža. Dobili smo vlažilno kremico na recept, katero so 1h mešali v lekarni (magistralno zdravilo) ki nam žal ne pomaga ker se nam je razširilo.
Ko sem pediatra vprašala če ima AD je rekel da to ni to, ker tisto bi moral imeti še na rokah in obrazu, otrok pa ima samo na stegnih in pregibu kolen. Na mečih nima.
Prosim za pomoč in kako naj odpravimo flekece in kaj lahko storimo glede nadaljnih zdravstvenih postopkov da se ugotovi kaj je. Otrok je star 1,5let,s tem se soočamo prvič. Prej tega nikoli ni imel. 

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 3 leta

Spoštovana Nadia,
Samo na podlagi opisa je nemogoče postaviti pravilno diagnozo, saj prihaja v poštev več različnih možnosti. AD se v določenih obodobjih življenja najpogosteje pojavlja na določenih temu pravimo »predilekcijskih« mestih, vendar ni vedno vse samo črno in belo, ampak je velikokrat tudi sivo, sploh pri AD.
V zimskem času vidimo velikokrat žarišča numularnega dermatitisa, zimskega ekcema ipd., ki so najpogosteje povezana z nezadostnim vlaženjem kože, ki lahko dodatno izgublja vlago tudi zaradi kurjave in je velikokrat izpostalvjena tudi zunanjim dejavnikom (mraz..).
Za začetek vam v primeru, da trenutno ni prisotno akutno vnetje (izrazita rdečina, iz katere mezi, sekundarno vnetje, edem…), predlagam, da najprej poskusite z intenzivno vlažilno nego, ki se prične že pri izbiri ustreznih izdelkov za umivanje. Pri bolj suhi koži se svetuje uporaba sindetov, ki dodatno ne izsušujejo kože ali oljnih gelov za tuširanje (npr LRP Lipikar syndet AP, Eucerin oljni gel za tuširanje in podobni..). Nato nadaljujte z ustrezno negovalno kremo. Svetuje se, da kože po tuširanje ne obrišete popolnoma do suhega, kakšna kapljica vode lahko ostane, nato na kožo takoj po tuširanju nanesete negovalno kremo. V kolikor je koža bolj suha, lahko uporabite negovalno kremo 2x dnevno, po potebi na določenih mestih tudi večkrat čez dan (npr. roke..) V kolikor vam predpisana krema s strani pediatra ne ustreza, predlagam uporabo specializiranih linij za suho kožo, ki se kupijo v lekarnah (npr kot že omenjeno LRP Lipikar AP baume, Eucerin Atopicontrol, A- derma Exomega emollient ipd..) Raziščite tudi, če ste mogoče v zadnjem času kaj spremenili pri npr pranju perila, prehrani, če je bil prisoten stres…
V kolikor to ne bo zadoščalo ter v kolikor je prisotno izrazito vnetje na opisanih predelih, pa predlagam obisk dermatologa da se opredeli vzrok težav in postavi pravilna diagnoza.

Upam, da sem vam vsaj malo pomagala.

Pozdravček, Nina Jugovar