Alergija

Sara , pred 2 leta

Pozdravljeni. 14 mesečna hči ima že od 4 meseca dalje potrjen atopijski dermatitis. Pri 6h mesecih so kožni vbodni testi pokazali alergijo na lesnik (2mm, histamin 8mm), sedaj pri 14h mesecih pa lesnik 3mmm histamin 9mm in jajce 6mm.  Krvne preiskave so pokazale celokupni igE 35, S-ECP 6.3, beljak 3.7, lesnik 1.01.
Na ponovne preiskave sva bili napoteni zaradi kontaktne reakcije ob hranjenju, kadar se hrani sama (izrazita koprivnica, mali mehurčki – po umivanju in fenistil kapljicah reakcija popolnoma izgine v roku pol ure). Do sedaj je reagirala na kislo repo, na jajce, na napolitanke, na postrv. Reakcije niso vedno na isto hrano, niti ne vsakič.
Alergolog predlaga izključitev jajc in lesnika. Glede na to, da poslabšanja AD in reakcije ob zaužitju jajc ne zaznavamo, temveč so poslabsevalci drugi dejavniki, ali je dieta smiselna? Reakcija je bila le ob packanju s kuhanim jajcem. 
Za same reakcije vzroka se vedno ne vemo, niti ne opažam drugega vzorca kot je ta, da packa sama.
Hvala za vaše mnenje in lp, Sara 

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Pozdravljeni,
Kožno vbodni testi so ob 6. in. 14. mesecih mesecih potrdili mejno reakcijo na lešnike in jajce saj vrednosti vedno primerjamo s pozitivno kontrolo (histaminom). Serološki pokazatelji – specifični imunoglobulini so potrdili preobčutljivost visoke stopnje na beljak jajca in srednje stopnje na lešnike. Smiselna je izključitvena dieta brez jajc in lešnikov. Glede na to, da velika večina otrok in ljudi, ki so preobčutljivi na jajce tolerira termično obdelano jajce (testenine, biskvit, mufine…) in vaša deklica po tej hrani nima težav, jo lahko normalno uživa. Svetujem vam le izogibanje jajcu kot takemu ( mehko, trdo kuhanemu ali pečenemu) ter kontrolne preiskave čez 6-8 mesecev.
Oralni alergijski sindrom je stanje, ko se na koži okoli ust, lahko tudi v ustih samih ob kontaktu z  določeno hrano pojavijo simptomi (lahko samo rdečina, lahko koprivke, lahko draženje in rdečina na ustni sluznici). OAS je lahko posledica navzkrižne alergije ali večje vsebnosti histamina v prehrani. Največ je težav ob uživanju jabolk, breskev, češenj, hrušk, nektarin, korenja, kivija, zelene in oreščkov.  Ob pojavu OAS na koži otroka samo umijte s toplo vodo, za reakcijo na ustni sluznici pa otroku izperite usta, oziroma naj popije vodo. Le redko je potrebna intervencija z antihistaminikom (Fenistil, Zyrtec). Izločitvena dieta ob OAS ni potrebna.