Alergija na škampe

Vprašaj strokovnjakaKategorija: AlergologAlergija na škampe
Urška , pred 1 leto

Pozdravljeni.
Pred več kot desetimi leti sem ugotovila, da imam alergijo na škampe. Telo se odziva s hudim bruhanjem, ki traja zelo dolgo, bi rekla, da vse dokler ne gre zadnji košček škapa iz telesa.
Od takrat nisem več jedla škampov, preventivno tudi ostalih rakcev in školjk. Z ribami in lignji nimam problemov.
Ali obstaja kakšna metoda, kjer bi lahko preverila, če je morda alergija na škampe že izvenela (pa da ta metoda ni: poskusi jih pojesti)? Ali je pametno, da se izogibam še ostalim rakcem in školjkam, ali je to povsem nepotrebno?
Hvala za vaš odgovor.
Urška

2 Odgovorov
Špela Novak Staff odgovoril/a pred 1 leto

Lepo pozdravljeni! Alergologinja je trenutno odsotna, bo odgovorila na vaše vprašanje, takoj ko bo lahko. Hvala za razumevanje, lep dan želim, Špela Novak

zdravnik Staff odgovoril/a pred 1 leto

Spoštovana, 
preobčutljivost na škampe ali nutritivna alergija nanje ni tako redka. Po zaužitju se lahko pojavijo GIT težave kot jih imate vi, lahko koprivnica, težave na obtočilih (hitro bitje srca ob hudi reakciji pa upočasnitev, oslabljen pulz), dihalih (kašelj, hripvost, težko dihanje, piskanje, hropenje…), lahko vrtoglavica, glavobol, oslabelost, celo izguba zavesti. Možna je seveda tudi sistemska ali anafilaktična reakcija.
Za preverjanje IgE sprožene preobčutljivosti lahko opravite kožno vbodne teste ali serološke teste v krvi s katerimi dokazujemo prisotnost protiteles na škampe, ki izzovejo alergijsko reakcijo. V kolikor bi bili testi negativni je zlati standard seveda provokacijski test. Izvaja se hospitalno, pod zdravniško kontrolo z naraščajočimi odmerki mesa škampov. Tako da vam provokacijo doma absolutno odsvetujem. Glede na podobne alergene je smiselno izogibanje tudi ostalim rakom.
V kolikor boste naredili kožne teste vam svetujem tudi test na pršico hišnega prahu in mokasto pršico zaradi možnosti navzkrižne alergije, ob testu na alergen škampov pa naj nanesejo še  alergene školjk. 
S spoštovanjem, 
dr. Maja S. Kavalar