Alergija ali atopijski dermatitis?

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologAlergija ali atopijski dermatitis?
Nina , pred 4 leta

Mene pa zanima, kako ločiti med alergijsko reakcijo in atopijskim dermatitisom?

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 4 leta

Pozdravljena Nina!

Alergijska reakcija je reakcija imunskega sistema telesa na neko molekulo oz. alergen in se kaže na različne načine, odvisno od tega za kakšno vrsto alergijske reakcije gre.
Pri zgodnjem tipu alergijske reakcije (najpogosteje so to alergije na pike žuželk ali zdravila, lahko gre tudi za alergijo na določene prehrambene alergene in podobno) navadno misilmo na kožne spremembe v smislu urtikarije (koprivnice – gre za diagnozo bolezni), ki nastane največkrat že v nekaj minutah  po izpostavitvi alergenu (na katerega se je posameznik pred tem senzibiliziral oz postal  alergičen) kateri je lahko pridruženo otekanje – bojimo se predvsem otekanja dihalnih poti, kar je v primeru tovrstne alergijske reakcije tudi urgentno stanje in zahteva takojšnjo zdravniško pomoč.
Pri poznem tipu alergijske reakcije pa gre za zakasnjen odgovor imunskega sistema na alergen in v tem primeru kot dermatologi na kožni največkrat opažamo srbeča vneta žarišča imenovana ekcem, navadno postavimo diagnozo kontaktni alergijski ekcem / dermatitis. Najpogostejši kontaktni alergeni so kovine, dišavne spojine, sestavine gum, konzervansi v kozmetiki ipd. Gre za imunsko reakcijo ikože na mestu, kjer je koža prišla v stik z alergenom.
Za razliko od zgoraj opisanega pa imamo atopijski dermatitis, ki je diagnoza kožne bolezni in ne gre za enačenje z alergijo. Diagnozo bolezni postavimo na osnovi klinične slike, tipičnih simetrično razporejenih srbečih vnetih žarišč, podatkov o kroničnosti oz ponavljanju težav skozi neko obdobje ter podatkov o ev. nagnjenosti k alergijam pri pacientu ali drugih družinskih članih. Bolniki z atopijskim dermatitisom niso nujno alergiki oz nimajo nujno dokazanih alergij, pa zato vseeno imajo kronično srbečo bolezen, ki ji rečemo atopijski dermatitis.

Upam, da sem vam uspela razjasniti pojme.
Lepo Vas pozdravljam!

Mateja