alergija

Valerija , pred 7 mesecev

Pozdravljeni.
Drugi teden že imam alergijo, ki sem jo dobila  po obeh nogah od kolen navzdol po delu na vrtu. Od nedelje zvečer imam letizen 2x zjutraj in zvečer ter mazilo Elocom. Stare poškodbe gredo na boljše zraven  pa dobim  nove izpuščaje ki močno srbijo. Poslala slike na mail društva – podpora@društvoad.si, saj tu zraven ne gre prilepit slik.
Hvala za mnenje., Lp Valerija Vrečko

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 7 mesecev

Pozdravljeni.
Glede na to, kar ste napisali in glede na fotografije, ki ste jih poslali (na fotografijah so vidne linerano razporejene eritematozne lise), gre za fitofotodermatitis.
Fitofotodermatitis je vnetje kože, ki nastane zaradi stika rastlinskih sokov s kožo, ki je nato izpostavljena soncu.
 
V lokalni terapiji za žarišča svetujem protivnetno oz. kortikosteroidno mazilo (Elocom mazilo) 1-2x/dan skupno do 10 dni oz. do umiritve vnetja. Pogosto po umiritvi vnetja (na mestih prej prisotnih rožnatih lis) ostanejo na koži povnetne hiperpigmentacije (rjave lise), ki bodo sčasoma izzvenele. Kortikosteroidnih mazil (Elocom) si na povnetne spremembe ni potrebno več nanašati.
Če vas žarišča srbijo, lahko jemljete antihistaminike (Letizen) v odmerku do 2×1 tbl. Menim, da višji odmerki niso potrebni. Ko se bo srbež umiril, antihistaminikov (Letizen) ni potrebno več jemati.
V prihodnje svetujem, da imate pri delu z rastlinami ustrezna zaščitna oblačila (z dolgimi rokavi in dolgimi hlačnicami), prav tako svetujem, da nosite zaščitne rokavice.
 
V kolikor se stanje v roku 2 tednov ne bi izboljšalo oz. bi prišlo do poslabšanja stanja pa svetujem ponovni pregled pri izbranem zdravniku in po njegovi presoji še pregled pri dermatologu.
 
Lp, Jurij Plaznik