Alergija

Katja , pred 2 leta

Pozdravljeni, 
moj sin je bil pri 8 mesecih testiran na koznih testih in je pokazalo alergijo na jajcni beljak (histamin U-5mm, E-15mm) (beljak U-4mm, E- 20mm). Ali to dokazuje kot mocna alergija? Od takrat naprej nisma res jedla nicesar kar vsebuje jajca. Bi mu pa mogoce probala dat naprimer bele testenine, smorn? Mislite da bi mu to pokazalo spet reakcijo? 

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Spoštovana, 
V kolikor je potrjena preobčutljivost na beljak jajca to pomeni, da je potrebno v prehrani izključiti vsa živila, ki vsebujejo jajce, tudi testenine in šmorn. Velikost kožno vbodne reakcije ni premo sorazmerna (linearna ) z alergijsko reakcijo. Lahko je KVT majhne vrednosti a reakcija močno izražena in obratno. 
3 mesece vam svetujem popolno izključitev jajc iz prehrane, nato provokacija z majhno količino  termično obdelanega jajca (testenine, biskvit ali mufini) 3 dni zapored. V kolikor ne bo poslabšanja stanja kože lahko postopno uvajate vso prehrano, ki vsebuje jajce. V kolikor bo reakcija na koži ostane na izključitveni dieti še naslednje 3 mesece in postopek ponovite.  Med 1. in 2. letom IgE preobčutljivost na jajce izveni, velik odstotek ljudi, ki so preobčutljivi na jajce pa tolerira termično obdelano jajce brez kakršnih koli težav. 
Lep pozdrav, 
dr. Maja S. Kavalar