Ad po porodu

Mojca , pred 2 leta

Pozdravljeni.
Sem 5 m po porodu in stanje koze je obupno. Ze med nosecnostjo so se zacele tezave (suha, rdeca in srbeca koza) po vekah, vratu in dlaneh. Ad se mi je pojavil v puberteti, zdaj pa kaksnih 8 let ni bilo nobenih tezav. Niti med prvo nosecnostjo. Zdaj med drugo pa je izbruhnilo spet. Ker dojim ne vem katero kremo lahko uporabljam in ali lahko vzamem Claritine? Trenutno uporabljam CBD mazila. Ker se drzim diete (brez mleka, jajc, glutena, oresckov) , ne vem kaj tako poslabsuje ad. 
Kako lahko okrepim telo od znotraj? Kaksih preciscevalnih diet in kur verjetno ne smem zaradi dojenja? Pomagajo kaksni probiotiki? Na koga se lahko ubrnem?
lp

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Pozdravljeni.
Pri atopijskem dermatitisu je najbolj pomembna redna nega kože z negovalnimi mazili oz. emolienti. Svetujem, da si negovalno mazilo nanašate na kožo celotnega telesa vsaj 1-2x/dan. Negovalna mazila lahko kupite v lekarni. Če imate postavljeno diagnozo AD pa vam jih lahko predpiše izbrani zdravnik. Če vas koža srbi, lahko vzamete antihistaminik Claritine (1 tbl. dnevno). Za žarišča vnete kože svetujem za nekaj dni (npr. do 10 dni; na obraz le do 5 dni) uporabiti lokalni kortikosteroid. Svetujem umivanje kože s sindet mili.
Če imate dokazane alergije, se je seveda tistim živilom potrebno izogibati. Svetujem tudi, da se izogibate tistim živilom, po katerih sami opažate poslabšanje kožnega stanja. Sicer pa vam odsvetujem, da se izogibate živilom za katere ni dokazane alergije, prav tako pa po njih ne opažate poslabšanja kožnega stanja. Prehranjujte se s čim bolj raznoliko, zdravo hrano.
Velikokrat vzroka poslabšanja ne odkrijemo. Probiotike lahko uporabljate, vendar menim, da sami probiotiki (brez vsega ostalega že naštetega) izboljšanja ne bodo prinesli.
 
Glede na to, da je prišlo do poslabšanja kožnega stanja, svetujem pregled pri dermatologu. Ob pregledu bomo v ambulanti lahko natančno ocenili, katera lokalna terapija je za vas najprimernejša.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik