AD okoli oči

Barbara , pred 3 leta

Spoštovani,
Imam 2,5 leti starega otroka, ki se mu je tokrat AD pojavil okrog učka. Veka učka je zjutraj tako otekla da ga komaj odpre. Čez dan le malo oplahne. Pikice se sicer sušijo, oteklina pa ostaja. Oko čistim s fiziološko raztopino ter dajem 2x dnevno obkladke Smetlike. Ali je morda to znak alergije na hrano ali cvetni prah?
 
Hvala za odgovor.
 

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 3 leta

Pozdravljeni!

Samo oteklina okrog ocesa ni tipični znak atopijskega dermatitisa, lahko je le ena od sprememb, ki spremlja poslabšanje dermatitisa, pa še to se navadno tezave v smislu vnetja, srbenja in otekanja pojavljajo bolj ali manj obojestransko.
Svetujem obkladke dalje, jaz bi priporočila kar s fiziološko raztopino, pa vsekakor mu ob srbenju in otekanju dajte tudi antihistaminik – zdravilo, ki umirja alergijsko reakcijo. Če je alergičen na npr. cvetenje, naj bo čim več noter, ko pride od zunaj noter, mu obraz in oko umijte, da odstranite morebitne alergene na kozi.V primeru, da bi se ob oteklini pojavljale tezave z dihanjem ali urtikarija (koprivnica), pa svetujem takojsen pregled pri izbranem pediatru.

Upam, da sem vam pomagala.
Lep pozdrav,

Mateja