AD – OČI

Anita , pred 3 leta

Pozdravljeni!

Imam atopijski dermatitis, ki je kakor toliko stabilen (ponekod po telesu zaplate suhe kože, ampak nič hujšega, tudi srbi me ne), imam pa zadnje tedne zares neprijetne težave z očmi in kožo okrog oči. Že precej dolgo se vleče, kaže pa se v tem, da imam izcedek v obeh očesih (sluz) – verjetno konjunktivitis, koža okrog oči je pordela, suha, razpokana, zateguje me in oči me večkrat čez dan začnejo iznenada močno peči ali/in se mi solzijo. Če ne obrišem takoj Z ROBČKOM (samo z roko ni okej), me tako peče, da sploh ne morem gledati. Pekoč občutek in solzavost je pretežno bolj na levem očesu, medtem ko vse ostale naštete stvari so redno pri obeh. Občasno so oči tudi malo zatečene. Poskusila sem s kremo Bepanderm proti srbenju in je za kratek čas malenkost bolje. Vlažilne kreme niso okej, če pa jih ne uporabljam pa me koža zelo zateguje ter ostaja suha in razpokana. Nehala sem tudi z uporabo maskare.

K zdravniku trenutno zaradi covid situacije nočem, ker vem da je zdravstvo preobremenjeno in moja situacija ni njuna, samo neprijetna. Tako da upam, da mi boste lahko pomagali z nasvetom vi. Hvala!

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 3 leta

Spoštovana Anita,
glede na opisano bi lahko šlo za konjunktivitis z pridruženim iritiativnim/alergijskim dermatitsom (lahko tudi v sklopu poslabšanja AD). Vzrokov konjunktivitisa je lahko več. V kolikor se pojavlja izcedek bi lahko šlo tudi za infektivno obliko, tako da bo v tem primeru potreben obisk zdravnika, da vam predpiše ustrezno terapijo (atb kapljice, mazilo ipd….). Glede vnetja kože v predelu vek je edem po vsej verjetnosti prisoten zaradi vnetja. V kolikor ste preizkušali več različnih krem je lahko vzrok iritacije tudi to. Glede na opisano bi potrebovali nekaj dnevno uporabo nizkopotentnih protivnetnih krem, in ustrezno negovalno kremo (npr vitaminsko mazilo za okolico oči).
Sami si lahko pomagate z obkladki s fiziološko raztopino, 3-5x/dan 15 min, začasno odstranite kozmetiko iz vsakodnevne uporabe, uporabljajte indifernetna mazila (npr Bepanthen…), sicer pa menim, da v kolikor bo stanje nespremenjeno oz slabše, bo obisk os. zdravnika/dermatologa/okulista žal neizbežen.
Lep pozdrav,
Nina