AD na obrazu

Majchy , pred 2 leta

Spoštovani! Že od najstniških let imam diagnosticiran AD,  Nekaj let je bilo dosti boljše, vendar se mi je stanje spet poslabšalo. Zato sem odšla na pregled k dermatologinji. Prognoza, ki je napisana na mojem izvidu je Prurigo Besnier. Zato bi vas prosila, če mi obrazložite kakšno stanje bolezni je to? Predvsem me pa zanima sledeče. Pred leti sem bila na dermatološkem oddelku na preiskavah, kjer so mi diagnostircirali AD po telesu in tudi na obrazu. Kasneje sem bila na pregledu pri nekem znanem dermatologu, ki je bil vidno jezen, češ ne gre za AD na obrazu, ampak akne. Vse te izvide sem pokazala svoji zdajšnji dermatologinji. Predpisala mi je Skinoren kremo, kot neke vrste preizkus. Uporabljala sem jo kakšen mesec, vendar je bila moja koza zelo suha, poleg vseh ostalih težav na koži. Predvsem sem v dilemi glede tega, ali naj uporabljam kremo Skinoren ali ne. Če imam AD, potem mislim, da bi mi še več škode povzročila. Ne vem kakšne kreme trenutno uporabljati. Pregled pri dermatologinji imam šele drugo leto. Ali je mogoče da imam oba stanja na obrazu, torej AD in akne? Hvala za odgovor in lp!

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Pozdravljeni Majchy,
prurigo Besnier je eno izmed mnogih poimenovanj atopijskega dermatitisa. Glede na opisane težave, brez kliničnega pregleda ne morem oceniti za kakšno diagnozo gre pri vas, vendar je v kolikor je bila s strani dermatologa podana diagnoza, da imate akne (ki so lahko tudi posledica nošenja mask, hormonov…) Skinoren ena izmed bolj nežnih opcij za tretiranje aken pri atopikih.
V kolikor vas skrbi, kako bo vaša koža prenesla Skinoren, lahko najprej naredite patch test, tako da na notranji del zapestja naneste kremo in opazujete ali se bo po nanosu pojavila kakšna reakcija (rdečina, srbenje…)Pri nanosu azelaične kisline (Skinorena) je sicer pričakovan občutek ščemenja, srbenja, koža lahko pordi.. V kolikor bo reakcija vaše kože preintenzivna vam uporabo odsvetujem oz lahko ev. za začetek poizkusite tudi na način, da Skinoren uporabite kot masko, ki jo nanesete na obraz, jo pustite delovati nekaj minut in jo nato izperete ter nato nanesete samo negovalno kremo.
Upam, da sem Vam vsaj malo pomagala rešiti dilemo.
Pozdravček,
Nina Jugovar