Ad na obrazu

Maja , pred 2 leta

Spoštovani!  Zanima me, če se je smiselno posluziti pilinga obraza pri atopičnem dermatitisu? Če ja, potem vas naprošam za nasvet, kakšen piling priporočate. Vprašala bi se, kaj si mislite o salicilni kislini v pilingu? Gledam zelo različna mnenja, nekateri to priporočajo, spet drugi pravijo, da lahko povzroča izbruh ekcema. Hvala za odgovor.

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Pozdravljeni.
Atopijski dermatitis je kronična bolezen, pri kateri je koža suha, občutljiva, razdražljiva, na njej se pogosto pojavljajo vnetna žarišča. Ko govorimo o atopijskem dermatitisu, vedno poudarjamo pravilno nego kože, pri kateri se je med drugim potrebno izogibati zunanjim dražečim dejavnikom. Pilingi pa povzročajo kontrolirano poškodbo kože z željo po obnovi oz. regeneraciji.
Menim, da je pri atopijskem dermatitisu ob uporabi pilingov potrebna previdnost. Vsi pilingi niso enaki in ne povzročajo enakih oz. enako globokih poškodb na koži.  V literaturi je celo zapisno, da je atopijski dermatitis relativna kontraindikacija pri srednje globokih pilingih.
Salicilna kislina ima keratolitični in komedolitični učinek in povzroča luščenje povrhnjih plasti kože.  Ob aplikaciji na kožo pogosto pride do neprijetnega, pekočega občutka.
Odločitev, ali se boste odločili za piling, je seveda v vaših rokah, moje osebno mnenje pa je, da se je pri atopijskem dermatitisu dražečim dejavnikom smiselno izogibati, saj lahko privedejo do poslabšanja kožnega stanja.
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik