Ad na lasišču

Manca , pred 4 leta

Pozdravljeni. 
 
Kako lahko pomagam hčerki, ki ima hraste(niso temence) tudi krvave, po lasišču. Sve masirale glavo vsak dan, pa ni nič boljše. 
Hvala za pomoč. 
 
Manca 

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 4 leta

Pozdravljena Manca!

Če ima vaša deklica atopijski dermatitis in posledično srbečo, suho in tudi vneto kožo, ima lahko poleg vidnih predelov kože prizadeto tudi lasišče. To ni izjema pač pa zelo pogosta manifestacije te bolezni. V tem primeru je tudi lasišče, tako kot drugi predeli kože telesa, suho in jo lahko srbi. Posledično pa se na mestih praskanja lahko pojavljajo kraste, tudi krvave.
Osnova je ustrezna nega kože telesa, tudi lasišča. To pomeni, da poleg telesa vsaj sprva vsakodnevno namažete tudi lasišče z mastno negovalno kremo oz mazilom (lahko za čez dan, še lažje morda za čez noč). Tako boste koži vsaj do neke mere vrnili maščobo, ki je nima dovolj, koža bo manj suha in posledično manj srbeča. Ob tem pazite tudi pri uporabi šamponov za lasišče – naj bodo taki, ki so primerni za umivanje atopika, lahko celo umivate z antiseptičnim milom, dokler se krate ne zacelijo.
Prve dni lahko lasišče namažete npr dva dni zapored z mazilom (otrok naj bo tačas bolj noter, za ven mu glavo pokrijte, da se na npr vetru ne prehladi), po 2 dneh pa glavo temeljito operite. V primeru, da ima še vedno suho lasišče, se to ponavlja na 1-2 dni, sicer pa naj ima lasišče namazano vsaj 2x tedensko, za preprečevanje tovrstnih težav.
Če je problem v srbežu in praskanju ter se težave z nego ne umirijo, velja poskusiti tudi z zdravili proti srbenju (antihistaminik), katerega dajte otroku uro pred večernim spanjem vsaj teden dni zapored, da ocenite učinek – ko bo bolje, zdravilo opustite, nadaljujete le s primerno nego.

Na kraste svetujem do zacelitve kreme za pospešeno celjenje (npr Bepanten plus ali podobno) oz, če imate doma, lahko tudi lokalni antibiotik, za cca 5-7 dni, do zacelitve.

Lep pozdrav, ostanite zdravi!

Mateja