AD in MRSA bakterija

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologAD in MRSA bakterija
Katja , pred 2 leta

Pozdravljeni!
Hčerka stara 6 let ima od drugega leta AD. Lansko poletje so ji ob hospitalizaciji zaradi šena odkrili MRSA bakterijo. Tudi drugi družinski člani smo nosilci te bakterije. Po postopku dekolonizacije se bakterija ni izolirala. Pri njej ostaja na koži, žrelu in nosu. Hčerina koža si ob vsej skrbi in negi nikakor ne opomore. Stanje je trenutno nevzdržno. Prizadeti so gležnji, pregibi za kolenom, stegna, pregibi rok, zapestja, prsti, vrat, počasi tudi lička postajajo rdeča in ustnice pekoče.
Zanima me, kakšno vlogo ima bakterija MRSA na stanje AD? Lahko upamo na bolje oz. kako ji pomagati ob prisotnosti bakterije? Kako jo izolirati ali “zmanjšati”, glede na to, da dekolonizacija ni bila uspešna. Kljub temu, da smo se strogo držali zdravniških navodil in se še vedno držimo stroge higiene.
Lep pozdrav.

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Pozdravljeni.
Študije dokazujejo, da je pri zagonih atopijskega dermatitisa spremenjen mikrobiom oz. mikrobiota kože. Pod omenjenim pojmom štejemo vse mikroorganizme, ki živijo na koži. Ko je koža zdrava in na njej ni vnetnih žarišč, je mikrobiom zelo raznolik, kar pomeni, da na koži živi veliko različnih, dobrih bakterij. Ob zagonih atopijskega dermatitisa pa se zmanjša raznolikost teh bakterij in se na koži razraste bakterije Staphylococcus aureus (S. aureus). Omenjena bakterija pa koži s svojimi različnimi beljakovinami škodi, zato ob zagonih atopijskega dermatitisa, predvsem ko se na žariščih pojavijo rumene kruste, svetujemo pri tuširanju uporabo antiseptičnih mil. Seveda pa teh mil ne svetujemo v umirjeni fazi, saj z antiseptičnimi mili iz kože spiramo tudi dobre bakterije.
MRSA je v osnovi bakterija S. aureus, ki je odporna na antibiotik meticilin (Meticilin Rezistentni S. Aureus).
 
Glede dekolonizacije z bakterijo MRSA svetujem še posvet pri infektologih.
 
V kolikor je pri hčerki prišlo do poslabšanja atopijskega dermatitisa, svetujem, da si na žarišča vnete kože nanaša kortikosteroidna mazila nekaj dni, da se akutno vnetje pomiri. V kolikor jo koža srbi svetujem še sirup proti srbežu (antihistaminik). Ob tem pa seveda ne smete pozabiti na nego kože, kar pomeni, da je na kožo celotnega telesa potrebno večkrat na dan nanesti negovalno mazilo. Kopeli oz. tuširanje naj bo kratkotrajno, uporabite mlačno vodo, po tuširanju pa na kožo celotnega telesa nanesite negovalno mazilo. Ko boste sočasno uporabljali tudi zdravilne (kortikosteroidne) kreme, svetujem, da najprej na žarišča nanesete “zdravilno” kremo, nato pa negovalno mazilo na kožo celotnega telesa.
V kolikor ima deklica znane kakšne alergije, svetujem, da se izogiba znanim alergenom.
Zavedati pa se morate, da tudi ob odlični negi kože in upoštevanju vseh nasvetov lahko pride do poslabšanja atopijskega dermatitisa.
Verjamem, da vam bo z zgoraj zapisanimi nasveti uspelo premagati tudi tokratno poslabšanje!
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik