AD – alergija na kravje mleko

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologAD – alergija na kravje mleko
Gost123 , pred 4 leta

Pozdravljeni,
Pri 7 mesečnem dojenču z AD, je pregled krvi na IgE (alergije) pokazal alergijo na mleko (36 kU/L – 4 razred). Test smo opravili samoplačniško. Kožno vbodni test na napotnico v Čebelici (MB), je bil negativen (po mojem mnenju je bil opravljen zelo površno – ker je imel otrok namazano kočo, so kapljice alergenov stekle po koži še pred vbodom.), zato so mu ponovno vzeli kri (na izvide še čakamo). 
Otrok je v glavnem dojen, tu in tam spije tudi mlečni nadomestek. Mlečni nadomestek smo menjali z Novalac Alernova, mamica pa tudi pazi, da se izogiba izdelkom s kravjim mlekom. Tega se držimo okrog 18 dni, pa se koža ni kaj posebej izboljšala (mogoče je manj rdeča, vendar nevemo ali zaradi učinkovite nega ali izogibanja mleku.) 
Zanima me, če je normalno, da se telo “čisti” toliko časa, ali bi morali biti rezultati že vidni ? Ali je možno, da je otrok alergičen na mleko, pa to sploh ne vpljiva na stanje AD in je mogoče razlog za težave drugje.
Lep pozdrav.

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 4 leta

Pozdravljeni!
Glede na napisano povzemam, da ima vaš otrok atopijski dermatitis, ki pa se ob dieti brez mleka oz menjavi nadomestka za formulo, ki ni na osnovi kravjega mleka, bistveno ne izboljša. Alergološki vbodni testi so bili negativni, čakate še na izvid specifičnih IgE (kri), kar je bilo samoplačniško pozitivno….
Dermatologi vidimo, da se kožna simptomatika ob strogem izogibanju alergenu izboljša po nekaj tednih oz kakšnem mesecu – koža potrebuje svoj čas za obnovo, izboljšanje – se pa lahko zgodi, da se tudi po tem času kljub strogem izogibanju znanim alergenom kožna simptomatika ne izboljša ali ne izboljša popolnoma, saj gre za kronično ponavljajočo kožno bolezen, ki je multifaktorsko pogojena in je alergija na različne alergene lahko le eden od dejavnikov, ki povzroča oz poslabšuje dermatitis.
Po drugi strani lahko bolezen ev povzročajo tudi drugi alergeni, ki npr niso bili testirani in jim je otrok izpostavljen. Včasih je problem v tem, da otrok uživa alergene, ki so znanemu alergenu sorodni in zato prihaja do poslabšanja (npr namesto kravjega uživajo kozje mleko, ki je kar se tiče alergenov tako podobno kravjemu, da imunski sistem tudi na slednjega reagira s poslabšanjem). Pazite, da je tudi doječa mama na strogi dieti, sicer otrok prihaja v stik z alergenom tudi preko maminega mleka in ravno tako lahko sledi poslabšanje dermatitisa.
Kot zadnje bi rada omenila številne poslabševalce dermatitisa (iritansi kot npr volna, sintetični materiali na koži, vročina in potenje, suh zrak,…), ki lahko dodatno pripomorejo k poslabšanju dermatitisa.
Svetujem dalje dieto vsaj skupno 4 tedne, ob tem vsakodnevno redno nego kože z ustreznimi negovalnimi izdelki 2-3x celo telo, ummivanje s sintetičnimi mili vsakondevno, 2x tedensko pa umivanje z antiseptičnim milom,ki se prav tako kupi v lekarni.
Svetujem, da počakate na izvid IgE in se glede nadaljevanja diete potem pogovorite z alergologom oz pediatrom.

Lep pozdrav,

Mateja